Резултатите бяха особено бурни за френския президент Еманюел Макрон и зелените партии в цяла Европа, особено в Германия.

Asia Times: Европа може да промени позицията си за Русия и Украйна след изборите за ЕП

Позицията на ЕС по руско-украинския конфликт може да се промени значително след изборите за Европейски парламент, съобщава вестник Asia Times.

Както подчертава изданието, привържениците на дипломацията все повече набират популярност в Европа и САЩ. Пример за това е неотдавнашният успех на партиите „Алтернатива за Германия“ и „Съюз на Сара Вагенкнехт – За разум и справедливост“, които се застъпват за прекратяване на конфликта в Украйна. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се придържа към подобна позиция.

Европейските избори предизвикаха шокови вълни в континента, разкривайки значителни промени в политическия пейзаж и сигнализирайки за потенциални промени в геополитическата динамика.

Резултатите бяха особено бурни за френския президент Еманюел Макрон и зелените партии в цяла Европа, особено в Германия.

Изборите се оказаха особено катастрофални за Макрон и неговите съюзници. Проевропейската коалиция на Макрон претърпя тежко поражение, изоставайки далеч зад крайнодясното Национално обединение (RN), водено от Марин Льо Пен.

Тъй като RN осигури 31,5% от гласовете срещу 15,2% на Макрон, френският президент беше принуден да разпусне Националното събрание и да свика предсрочни парламентарни избори, насрочени за 30 юни, с втори тур на 7 юли. Този ход подчертава дълбочината на политическа криза във Франция и несигурната позиция на Макрон.

В Германия Зелените се сблъскаха със значителна неуспех, губейки значителна част от предишната си подкрепа. Партията, която някога беше силен защитник на агресивни климатични политики и военна подкрепа за Украйна, видя драстичен спад на гласовете си до 11,9% от 20,5% на предишните европейски избори.

Този спад подчертава нарастващото обществено разочарование от Зеления нов курс и по-широката програма от Давос, която много избиратели сега отхвърлят.

Забележителна тенденция в тези избори е реакцията срещу лидери, които подкрепиха военно участие в Украйна. Макрон, ярък привърженик на доставките на оръжие или дори на възможността за изпращане на войски в Украйна, се оказа в губещата страна, тъй като избирателите все повече се противопоставят на продължаващия конфликт с Русия.

Това чувство резонира извън Франция, тъй като германските гласоподаватели също се отвърнаха от партиите, застъпващи агресивни позиции спрямо Русия.

Резултатите от изборите във Франция предизвикаха дискусии за потенциални политически промени в Германия. С дясната AfD (Алтернатива за Германия) и новосформираната лява национална BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht), които постигат значителни печалби, натискът върху германското правителство нараства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене