Адвокатката на Кристина, която закла децата си в Сандански, разкри шокиращи детайли по случая!

Процесът започна в Окръжен съд – Благоевград, през февруари 2022 г., като на първото разпоредително заседание 32-годишната жена припадна и се наложи намесата на спешни медици

Има престъпления, които трудно се забравят. Те са като белези, които почти никога не зарастват. Сандански помни онази наглед обикновена есенна вечер на 19 ноември 2020 г.

До момента, в който не само градът, но и страната настръхна от новината, че 34-годишната Кристина Дунчева е умъртвила по особено жесток начин двете си деца.

Тя отнела живота на 3-годишната си дъщеря и на 5-годишния си син в дома си в курортния град. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитите деца. На тях са им нанесени по над 30 прободно-порезни наранявания, сочат направените след двойното убийство съдебномедицински експертизи.

Процесът

За това ужасно престъпление Окръжен съд – Благоевград, постанови на 3 юни т.г. най-тежката присъда на подсъдимата – доживотен затвор без замяна при първоначален специален режим.

Присъдата бе обявена от петчленен състав с председател Атанас Маскръчки. Младата жена бе осъдена да изплати обезщетение от 700 000 лева плюс лихвите на бащата на децата Георги Трайков – обезщетения за причинени в резултат на престъплението неимуществени вреди, изразяващи се в причинени болки и страдания от смъртта на децата му.

Подсъдимата бе осъдена да заплати направените в хода на досъдебното производство разноски за вещи лица от 15 418,67 лв. Тя трябва да заплати и 28 000 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Сълзи

При четенето на присъдата тя остана с наведена глава, а нейните близки се разплакаха. Делото се гледа при закрити врата. Процесът започна в Окръжен съд – Благоевград, през февруари 2022 г., като на първото разпоредително заседание 32-годишната жена припадна и се наложи намесата на спешни медици.

Тогава бащата Георги Трайков предяви граждански иск за кръвнина от по 350 000 лв. за всяко дете.

А до трагедията, която ще отеква още много време в Сандански, се стигна след проблеми в отношенията между родителите, множество жалби от нейна страна за домашно насилие и липса на адекватна реакция на институциите.

Двамата живеели на семейни начала в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 г. се ражда синът Васил, а две години по-късно – през 2017 г., дъщерята Ивон.

Жестокост

На фаталния 19 ноември 2020 г. Кристина и Георги отново се скарали помежду си. Жената останала сама в дома с двете си деца. Майката извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа и ги насочила към децата.

Първо нанесла удар в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря, след което продължила да ги наранява и накрая седнала до убитите си деца. Пристигналият на местопроизшествието екип на центъра за спешна медицинска помощ само констатирал смъртта на децата.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Кристина Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект.

При нея не се установява психично заболяване или друго заболяване освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност. То не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс.

Дунчева има изградена и съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес и да носи наказателна отговорност, прецениха лекарите.

Тя бе настанена в затворническата психиатрична болница в Ловеч, където бяха извършени експертизите. В рамките на самия процес бяха извършени допълнителни комплексни съдебнопсихиатрични и психологични експертизи, които потвърдиха първоначалните, че младата жена не е невменяема.

Обжалване

Присъдата подлежи на обжалване пред апелативен съд в 15-дневен срок.

„Категорично ще обжалваме постановената присъда. Първата съдебнопсихиатрична експертиза, направена веднага след деянието, установи, че Кристина е била в състояние на невменяемост.

Има и много смекчаващи вината обстоятелства. Нейната личност не е изключително опасна, не е осъждана до момента, затова няма основания за доживотен затвор без право на замяна.

7 утвърдени имена направиха по алтернативно искане съдебнопсихиатрична експертиза и тяхното заключение бе, че Кристина е действала в състояние на кумулиран афект, че има психическо разстройство.

Нейното заболяване не е същинско психическо заболяване“, заяви адв. Райна Хаджиева пред „Телеграф“, която е един от защитниците на Кристина Дунчева.

Според адвоката Кристина трудно се справя в тежки житейски ситуации. Но за това тя няма вина, тъй като така се е родила. А към това трябва да се прибави и домашното насилие, на което е била подложена Кристина от мъжа, с когото живеела на семейни начала.

„Няколко месеца преди престъплението тя е изпитвала силна тревога. Била е притисната от Георги Трайков да подпише споразумение, че родителските права се дават на нея, но тя и децата ще живеят в дома на мъжа, където е била бита и малтретирана“, каза още адвокат Хаджиева. Доказано е с решения и на съда в Сандански, и на Окръжен съд – Благоевград, че е жертва на домашно насилие.

Кристина е била в много тежко състояние на взривоопасен кумулиран афект, на дисоциативно разстройство. Според част от експертизите е била на ръба, на границата да не разбира какво прави и да не може да контролира постъпките си. Според защитата й съдът не е взел под внимание психическото й състояние в момента на престъплението.

Сега майката, отнела живота на двете си деца, е в затвора в Сливен. Там ще чака новия съдебен процес.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене