През 2014 година е направена голяма реставрация. Мозайките и стените са обновени, направен е и покрив. Самата базилика е в центъра на града и една много посещавана туристическа дестинация.

В дъното на кладенеца на Епископска базилика САНДАНСКИ има много злато….

В Сандански се намират останките на прекрасна Епископска базилика. Една от най-големите и представителни постройки от периода на ранновизантийския град, открит през 1989г от Владимир Петков при спасителни археологически разкопки.

Има много красиви и стари места, които могат да се видят, но малко от тях са толкова впечатляващи. Епископската базилика е цял базикален комплекс,  заемащ площ от над 1600 квадратни метра. Градежът е типично късноримски. Класическа елеинистическа базилика, която има три кораба, притвор и вътрешен двор. В комплекса влиза и кръгла кръщелна, олтарна преграда от мрамор и подове с красиви мозаечни килими. Стените на църквата са били изрисувани с цветни мазилки, като днес е запазена само нищожна част от тях. Дворът на църквата е служел за място, на което вярващите се събирали преди служба. Покритите коридори пък са пазили миряните от дъжд и лошо време. В двора е намерен и запазен кладенец, за който се носи легенда че в дъното си бил пълен със злато. В базиликата е открита и уникална чешма, до която водата се е доставяла на принципа на скачените съдове. Сградата е била притежание на местния епископ и в нея се осъществявало икономическото и обществено управление на града. Летописецът Евстатий описва в своите творби, че някога преди да започне литургията, хората се събирали в специално предназначени места пред храмовете. Постепенно християнската архитектура се развива и вярващите се събират в така наречените пространства атрий или атриум. Те са специални пространства в двора, които са оформени с портици. Другия вариант са били затворени помещения- екзонартекси.

Животът на храма е само около 200 години. След нападенията от варварски племена, градът е разрушен и тъне в забвение до 19 век, когато се създава Свети Врач. В Археологическия музей в града има въстановка на базиликата за всички, които не могат да си представят колко красива и величествена е била.

През 2014 година е направена голяма реставрация. Мозайките и стените са обновени, направен е и покрив. Самата базилика е в центъра на града и една много посещавана туристическа дестинация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене