Модерна обществена къпалня с капацитет за 70 души ще бъде построена в разложкото село с 1.8 млн. лв. от държавния бюджет

Село Баня ще строи баня

Разположено в прегръдката на три планини, разложкото село Баня е едно от онези места, запазили обичая на ходенето в обществена къпалня. Това не е случайно – районът е богат на топли минерални извори, а запазените стари римска и турска баня свидетелстват за древни традиции в балнеологията.

Жителите на селото посещават банята обаче и от чисто практични подбуди – дори през 2024 г. не всички имат собствени санитарни възли в домовете си. Това има своето обяснение в миналото: архитектурата на къщите в района е пригодена за студени зими, като се е предполагало, че оборът за животните ще топли „одаите“ (стаи на местния диалект – бел. ред.), които са се намирали отгоре. Подобно разположение затруднява прекарването на водопровод.

Разбира се, в XXI век съображения като тези не са широко приложими. Ето защо може да изглежда странно, че като част от проектите на община Разлог, подадени към прословутия държавен фонд за 4 млрд. лв., има 1.8 млн. лв. отделени за „обществена къпалня“ в Баня. Но в село Баня не във всяка къща има баня. По думите на кмета Николай Ушев обществената къпалня е изключително посещаема – през нея минават около 100 хиляди човека на година.

В началото на декември 2023 година обаче тя е съборена и селото остава без обществена къпалня. Сградата заедно с 5 дка земя около нея е продадена от община Разлог на публичен конкурс преди 5 години заради задължения, натрупани от общинското предприятие „Бани и перални“, отговарящо за услугата. Единствен кандидат е фирмата „Ник енд Ес 2015“. Фирмата е собственик на комплекс „Белите къщи“, а според местни медии намеренията са да се изгради балнеологичен комплекс на мястото на старата баня.

Община Разлог възнамерява да построи нова модерна обществена баня на мястото на старата обществена пералня, която от години не работи и се предвижда да бъде премахната.

За построяване на новата баня са одобрени 1.8 млн. лв., като за да влязат в графика тази година, от общината трябва да действат бързо – приемаха се само проекти с готови планове и на фаза поръчка или избран изпълнител. Общинската поръчка беше пусната на 30 април и оферти се приемаха до 21 май.

Както е обичайно и както „Капитал“ предупреждава многократно, бързането с поръчките и липсата на надзор ще доведе до ситуации като тази в Разлог, където една-единствена фирма е взела участие в процедурата. Това е регистрираната в Банско „Авон 5“, на известните в региона братя Иван и Йордан Еринин, които притежават също и „Пирин естейт“, с няколко комплекса в Банско.

Все още предстои да бъде обявена датата за отваряне на ценовото предложение.

Как ще изглежда новата баня

Проектът на община Разлог предвижда изграждане на нова обществена баня с полуплътна ограда в източната част на имота, обособяване на паркинг за леки автомобили, място за паркиране на колела, благоустрояване на зелени площи и функционално зониране на кътове за отдих и разходка. Кметът Николай Ушев коментира пред „Капитал“, че новопроектираната сграда ще бъде със същия капацитет като старата баня – 70 души, 35 мъже и 35 жени. Той уточни, че в момента в кметството са в процес на издаване на разрешително за строеж, но очаква строителството да започне още тази година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене