Най – гледаният влогър в България обяви: Първите небостъргачи от миналото са в Ковачевица!

В епизод от серията „Мистериите на България“ на влогъра Слави Панайотов, разглежда небостъргачи от миналото – Ковачевица и Лещен. Какви интересни улици крият и защо има толкова високи къщи? Ще разберете от видеото.

Ковачевица е архитектурен резерват на България, разказва Слави във видеото си. Един от малкото такива. Днес реших да ви го покажа през моите обективи и да видите за какво богатство и история става въпрос. Знаете, че нашата #българия крие изключително големи поводи за гордост и #ковачевица определено е едно от тях. Архитектурната стойност на къщите е огромна и все може да се докосне до тяхната история. Ако искате може да опитате местните кулинарни специалитети и да усетите храната там. Само да предупредя – няма храна за вкъщи, там домакините готвят невероятни вкусотии. Има много къщи за гости, в които да отседнете. Лещен и Ковачевица се намират на 8 километра едно от друго и до тях се стига по два начина, в зависимост от кой край на България идвате, пише още той.

Спираме първо в #Лещен , което е разположено на доста стръмни склонове с изглед към Пирин Планина, разказва още най-гледания ютубър в страната. Намираме се на 900 метра надморска височина, което за Родопите не е малко, но именно този фактор позволява тук да виреят бяла мура, бор, дъб и бук. Ако се чудите защо ви казвам това, то причината е, че в миналото много села в околността хората се изхранвали от дърводобив. По време на турското робство тук е нямало сериозна османска администрация и за това хората са могли да се развиват и да изграждат толкова красиви къщи. Без натиск, те са изградили устойчиви общества и са обърнали внимание на прогрес и това се вижда от домовете им. Именно архитектурата е причината повечето хора са посещават Лещен. Макар да се освобождава доста късно, хората тук са будни и развиват усилено района. За разлика от Ковачевица, това село НЕ се води като архитектурен резерват, но въпреки това е място където да се потопите във възрожденския дух. Автентичните за това време къщи са много добре поддържани и са предимно двуетажни. Те са правени от лещенски майстори преди още 200 години. Повечето от тях си имат чардаци, казано модерно – покрити тераси, които са типични за архитектурата на този край. 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене