Готови ли сте за предстоящото Евро 2024?

След по-малко от месец започва едно от най-вълнуващите международни футболни първенства. Евро 2024 се очаква с изключително нетърпение не само от от отборите и техните мениджъри, но и от стотиците хиляди фенове по стадионите и пред екрана.

Съвсем разбираемо е, че стартът не Европейското първенство по футбол се очаква с голямо нетърпение от всички любители на най-великата игра.

Източник на изображението: freepik.com

Предварителен преглед на Евро 2024

Готови ли сте вече със своите мачовете от Евро 2024? В следващите редове ще видим кои отбори имат най-голям шанс да спечелят трудната битка за шампион на Стария континент.

Трите лъва – явният фаворит

След драматичната загуба с дузпи от Италия на финала на последното европейско, Англия се надява да спечели първия си евротрофей от доста дълго време именно през 2024 г.

Това със сигурност е възможно благодарение на изобилието от таланти, включващо имена като Кейн, Стърлинг, Сака, Рашфорд, Грийлиш и Фодън. Защитата на отбора също е солидна благодарение на имена като Джон Стоунс, Кайл Уокър и Люк Шоу.

Въпреки слуховете за оставката на Гарет Саутгейт след Световното първенство през 2022 г., той остана на поста мениджър на Англия и ще води кампанията им на Евро 2024. Всеки, който е следил Англия през последните години и прогнозите за нея, знае че албионците обикновено не влизат в турнирите като фаворити.

Хари Кейн се очаква да поведе атаката на тима. Капитанът на Англия е в пиковата си форма, независимо, че неговият Байерн може и да не докосне титлата в Бундеслигата.

Веднага след Кейн за Англия застава Джуд Белингам. Той е абсолютен феномен, откакто премина в Испания, за дa стане част от Реал Мадрид. Само на 20 Белингам вече има таланта и опита на много от по-възрастните си колеги.

Като добавим и подкрепата по фланговете на Фил Роден и Букайо Сака, както и диригентът на полузащитата Деклан Рейс, пред нас е тим, който има всичко, за да вдигне трофея. А дали ще го направи предстои да видим много скоро.

Франция

Като световен шампион от 2018 г. и вицешампион от 2022 г., Франция несъмнено е сила, с която всички трябва да се съобразяват. Със суперзвезди като Мбапе, Гризман и Погба в редиците си отборът може да се похвали с динамичен стил на игра, съчетаващ умения, скорост и креативност в последната третина.

В момента Франция има две победи на Евро през 1984 и 2000 г. и завърши като вицешампион през 2016 г. През 2020 г. петлите не се представиха толкова добре, като загубиха от Швейцария на дузпи в 16-ия кръг.  Дидие Дешан обаче остава начело, след като удължи договора си до юни 2026 г.

Германия

Как ще се представи Германия на Евро 2024? Германия, която за последен път спечели Евро през 1996 г., се надява през 2024 г. да сложи край на  своята футболна суша – всички смятат, че това е възможно, като поставят отбора сред фаворитите.

Преди това Германия е вдигала трофея през 1972 г., 1980 г. и 1996 г., а с успех на Евро 2024 би поставила рекорд по брой титли пред Испания.

Понастоящем управляван от Ханси Флик, отборът е известен с дисциплинирания си стил на игра, основан на силна защита и полузащита. Въпреки това през 2020 г. Германия се представя най-зле на Еврото, като отпада в 16-ия кръг след поражение с 2:0 от Англия. Сред ключовите играчи ще чакаме да видим Джошуа Кимих, Леон Горетцка и Тимо Вернер.

Испания

Историческият успех на Испания на Евро шампионата я поставя в добра позиция да спечели през 2024 г. Ла фурия роха единственият отбор, който е печелил турнирите в две поредни години (2008 и 2012 г.), и са с равен брой победи с Германия – 3.

Понастоящем мениджър е Луис де ла Фуенте след оттеглянето на Луис Енрике след Световното през 2022 г. След като легендарни играчи като Рамос и Бускетс наскоро напуснаха международния футбол, погледите са насочени към обещаващите млади таланти Педри и Ансу Фати.

Италия

В челната петица на фаворитите влизат защитаващите титлата си Италия – отбор с богата история на Еврото. Преди успеха с дузпи срещу Англия на финала през 2020 г. отборът е вдигал трофея само веднъж през 1968 г. Но с четирите си победи на Световното първенство никой не може да се съмнява в положението на Италия в международния футбол.

Наблягайки на екипната работа и тактическата обиграност в играта си, италианският отбор е пълен с опит в лицето на Леонардо Бонучи, Лоренцо Инсиние и Марко Верати. На всичкото отгоре по-младият играч Джанлуиджи Донарума влезе в заглавията на Евро 2020 като първия вратар, който официално вдигна наградата за Играч на турнира. Роберто Манчини ръководи отбора от 2018 г. насам.

Португалия

В момента начело на отличниците в квалификациите е Роберто Мартинес.

Португалия не беше в най-трудната предварителна група, а техният ключов играч – Роналдо, по същество не е играл футбол от последното световно първенство.

Никой не очаква Мореплавателите да спечелят турнира, въпреки шума, който се вдига около тях – затова и коефициентите за тях са сравнително ниски. Дали обаче това няма да е голямата сензация?! Ще споменем само че Кристиано Роналдо, Бернардо Силва, Рубен Диаш, Жоао Кансело и т.н. са свикнали с голямата сцена, а Мартинес има много по-голям авторитет над тях от предшественика си Фернандо Сантош.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене