Нова Места: Мъж в инвалиден стол реди картини от пясък в Сатовча

1Силата на човешкия дух се проявява, когато човек е в немощ. Цветан и много други хора като него са пример за това. Със слабите си тела, те проявяват много по- голяма воля и твърдост, сила и присъствие на духа, в най-тежките ситуации, които за тях са ежедневни. Цветан, макар и напълно безчувствен от гръдния кош надолу , не е загубил сърдечната си чувствителност, топлина и способност да е съпричастен с болката на другия.

-Цветан, как се случи инцидента с тебе?

-През 2006 г. в гората падна едно дърво и ме удари в главата, размести шийните ми прешлени. Три пъти ми правиха операция със стволови клетки, но ефект няма.

-Как откри таланта си да правиш картини?

– Научи ме един приятел от Сатовча. Правя ги с пясък от камъни. Баща ми чука камъните и ги прави на пясък. Слагам лепило и върху него пясък. При нас има камъни с всякакъв цвят –сини, зелени, червени .

-Кои са най-търсените картини?

– Стари къщи и пейзажи.

-Хората, които искат да си поръчат картина, как могат да те намерят?

-През лятото по цял ден седя на площада в Сатовча, зимата по цял ден съм в къщи, имам и телефон.

-Нелепият инцидент приковал го към инвалидната количка, прави живота му низ от невъзможни за преодоляване препятствия, но не ограничава способностите  и стремежа му да върши добрини, да променя света около себе си , да помага.

– Миналата година, когато разбира, че ще има благотворителна кампания на община Сатовча в помощ на болните деца, Цветан избира най- хубавата си картина и я дарява за каузата. Това го прави щастлив, че ще помогне по своя си начин на децата. В него сякаш е заложено да помага, макар, че самият той има нужда от помощ. Добри хора също са помагали на Цветан, г-жа Ибишева го взела на работа. Това го кара да се чувства добре и да продължава напред.

След инцидента Цветан не се предава нито за миг. През цялото време се бори, крепи го надеждата, че ще бъде добре и ще помага на семейството си.

-Вуйчо ми е добър и упорит човек, казва племенникът на Цветан. Той винаги е готов да помага на всеки изпаднал в беда.

_ С какво искаш да приличаш на вуйчо си?

-Искам да се науча като него да правя толкова хубави картини и да приличам на него.

-Когато тялото боледува, крепне духът, е казал един мъдрец.

2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене