Честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Навършват се 148 години от героичната гибел на Христо Ботев (1848 – 1876) и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали на 2 юни, с които ще бъде почетена паметта на поета – революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В 12:00 часа сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г във Враца и Пловдив.

Официално този празник започва да се отбелязва от 1901 г. насам. На 2 юни същата година на връх Вола, мястото на смъртта на Ботев, се събират всички останали живи четници от Ботевата чета, които присъстват на тържествата.

Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

За първи път сирените се чуват през 1948 г. – точно на 100-годишнината от рождението на Христо Ботев. Сирените  символизират съпричастността на българския народ към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

В родния град на Христо Ботев Калофер с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

Пред паметника на Васил Левски (бул. „Васил Левски“) ще се проведе ритуално четене „В Пантеона на свободата“. Ученици от столични училища четат поезията на Христо Ботев.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония.

Източник: БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене