Живакът полудява в неделя, половин България е в опасност КАРТИ

Ще има и градушки, главно в планинските райони на Западна и Централна България

Живакът в неделя буквално ще полудее, а половин България ще е в опасност. Това става ясно от прогнозата на НИМХ за последния ден от тази седмица.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но остане близко до средното за месеца.

Преди полунощ явленията ще затихнат, облачността намалее и до сутринта ще бъде предимно ясно. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад.

В неделя ще бъде предимно слънчево, но след обяд и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

Ще има и градушки, главно в планинските райони на Западна и Централна България.

Вятърът временно ще се ориентира от запад, ще бъде слаб в Дунавската равнина до умерен.

Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София 29°-30°, съобщава НИМХ.

Над планините ще преобладава слънчево време, но около и след обяд ще се развие купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Ще духа умерен и силен, предимно западен вятър, който след обяд ще започне да отслабва и да се ориентира от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра – около 15°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. В следобeдните часове ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб южен вятър, който през деня временно ще се ориентира от запад.

Максималните температури ще са от 25°-26° по северното крайбрежие до 32° по южното. Температурата на морската вода е 18°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, но с тенденция на отслабване.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 59 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 8 мин. Луната в София изгрява в 3 ч. и 12 мин. и залязва в 16 ч. и 25 мин. Фаза на луната: три дни след последна четвърт.

Жълт код за интензивни валежи е издаден за почти цяла Западна България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене