В Дупница откриха Югозападен международен фолклорен фестивал „МИР НА БАЛКАНИТЕ“

Кметът на Дупница откри 24 – тия Югозападен международен фолклорен фестивал „МИР НА БАЛКАНИТЕ“
„Уважаеми отец Георги Паликарски – архиерейски наместник на Дупнишка околия, уважаеми отци Петър и Васил, уважаеми гости от Северна Македония, уважаеми гости от Косово, от Грузия, от Полша, уважаеми гости от Гърция, уважаеми съграждани, дами и господа, радвам се ,че за пореден път Дупница е домакин на традиционния фестивал „Мир на Балканите“, който тази година има своята разлика. За първи път , със съседната Община – Благоевград , ние организираме съвместно този фестивал. Даже има групи,които са поканени от Община Благоевград. Какво е неговото измерение в годните, особено в днешно време, когато само на 300 – 400 км на изток от България бушува война, особено , когато за Балканите се говори за барутен погреб , който всеки момент, не дай Боже, може да избухне. Ние показваме, че когато създаваме културни традиции, когато между нашите балкански народи има мир и разбирателство, на първо място в областта на културата, можем да живеем в мир и сговор и да имаме своето благополучие за нашите народи.

Ето защо, обявявам 24 -те поредни дни на културата , начело с фолклорния фестивал „Мир на Балканите“ за открит.“ каза г – н Дангов.
По случай Международния ден на детето 1 юни и като част от Майските празници на културата Дупница 2024, Община Дупница Ви кани на най-веселия празник на семейството, спорта, знанието и здравословния начин на живот Фамилатлон 2024.
Под звуците на богата концертна програма , на 1 ЮНИ, сред зеленината на красивия градски парк „Рила“, гражданите на Община Дупница ще могат да се включат в множество забавни игри с награди, да участват в арт ателиета, уъркшопове и томболи, а най-смелите, дори да се спуснат с въжен „трамвай“ осигурен от ПСС Дупница.

В опознавателната игра за цялото семейство „Малката Европа“, участниците ще могат да пътешестват с карта в парк „Рила“, да „откриват държави“, да научават любопитни факти за историята и географията им, за което , освен печат и забавно приключение, всички малки участници ще получат награди.
В програмата са предвидени също демонстрации на спортните клубове от гр. Дупница и запознаване с успехите на изявени спортисти от града ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене