Лятото ни е прекрасен сезон. През зимата в Банско идват десетки хиляди туристи, но сезонът е по-къс и концентриран

Туризъм в Банско! Малин Бистрин който прави бизнес и с утайките на виното…

Добър пример как работят общинските културни и спортни програми за привличане на туристи е Банско. „Нови хотели в града няма. Но можем да се похвалим с много разнообразни дейности и традиционно наблягаме на много широк културен афиш“, казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес – регион Банско, и зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.

Календарът на община Банско за това лято включва 18 събития, ориентирани към най-различни публики, повечето от които се провеждат за поредна година. Вече за 27-и път градът е домакин на джаз фестивала. Но наред с това има уикенд, посветен на рок музиката, три дни за операта, дни на българската музика, концерт на училищните оркестри, среща на почитателите на фолклора и концерт-спектакъл на самодейните състави на община Банско. Отделно има филмова и спортна програма – планинското бягане, автомобили и мотоциклети, плюс културни вечери „Традиция и изкуство“, панаир на занаятите и кулинарен празник на открито (виж карето)

„Ски център Банско“ също работи за превръщането на курорта в целогодишен. От началото на юли до първата седмица на септември кабинковият лифт ще работи целодневно (сега, преди активния сезон, се качва нагоре в 8.30 и тръгва отгоре в 16.30 ч). На Бъндеришка поляна се поставя най-дългата водна пързалка в Европа (400 м), има игрища за футбол, миниголф, стена за катерене, надуваеми замъци за по-малките деца. Може да се наемат електрически триколки и електрически велосипеди, които се карат по асфалтовите алеи, предназначени за тренировки по биатлон с ролкови ски, обяснява Иван Обрейков, маркетинг директор на „Ски център Банско“. Като добавя, че при желание на групи от над 30 души пускат и втория лифт, който качва хората под връх Тодорка на височина 2600 м.

„Лятото ни е прекрасен сезон. През зимата в Банско идват десетки хиляди туристи, но сезонът е по-къс и концентриран, докато лятото също е много натоварено, но е разлято от 15 юни до 15 септември. То позволява Банско да се развива като туристическа дестинация. Българите традиционно са тук, за да докоснат енергията на планината и да се отдадат на преходи и почивка. Забелязваме, че и чужденците, които са били на ски през зимата, се връщат за лятото“, казва Малин Бистрин.

В града и в региона – „Пирин голф“, Баня и Добринище, по негова информация в момента има около 60 хил. хотелски легла. Сред атракциите са преходите в планината – до Вихрен, езерата и другите пирински върхове, разходки с коне, байк маршрути и туровете с АТВ и джипове (по черни пътища в околностите на Банско). В по-голям радиус – до рафтинга на Струма са 40 минути, до избите на Сандански – час. Хората, които се интересуват от исторически туризъм, може да посетят Рилския и Роженския манастир.

Интересното в Банско с неговите туристически обеми е, че развлеченията вече не са грижа единствено на хотелите и общината, а има и на специализирани фирми в тази сфера. Има например седем-осем дружества като „Банско-тур“, „Глобал тур“, „Банско екстрийм“, ATV Tours Bansko и др., които предлагат планински водачи за различен тип преходи в планината, както и компания на офроуд и АТВ-та. Чистият въздух, прохладното лято и близостта на планината, новите хотели и новите басейни привличат в Банско и много тематични семинари – на практикуващите йога и медитация, зумба и пр.

В личния си бизнес Малин Бистрин, който е собственик на няколко хотела и на механа „Молерите“, набляга на тематиката храна и вино. В обектите си е започнал проект – да рисуваш с вино, като утайките на различните вина дават и различни цветове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене