Предлагат композитора Димитър Динев за почетен гражданин на Благоевград, актрисата Юлия Дживджорска – за заслужила

Кандидатурите на композитора Димитър Динев и актрисата Юлия Дживджорска за носители на почетни звания на Благоевград издигат инициативни комитети.

Да се удостои с най-високото отличие „Почетен гражданин“ композиторът, диригент, общественик, ръководител и активен деец на културата не само в Благоевград, но и в цялата област Д. Динев, предлагат кметът на родния му град Симитли Апостол Апостолов, на Сандански Атанас Стоянов, както и предшественикът му с три управленски мандата Андон Тотев.

В инициативния комитет са и бившият депутат и бивш министър на вътрешните работи Веселин Вучков, Владимир Руйчев, Валери Миленков, Георги Чопов, Димитър Христов и др.

Поводът е 60 г. творческа дейност на Д. Динев, които се отбелязват през 2024 г. В предложението, депозирано на вниманието на общинските съветници, се отбелязва, че записаните от него авторски и аранжирани музикални творби са над 600, а името му и до днес се слави като един от виртуозните изпълнители на струнни инструменти с особен афинитет към тамбурата.

Званието „Заслужил гражданин на Благоевград“ да се присъди на Юлия Дживджорска, предлага екип от музиканти, педагози, юристи начело с актрисата Жанет Керанова. Поводът е предстоящият й 75-и рожден ден.

Юлия Дживджорска освен актриса с над 150 роли в ДТ „Н. Вапцаров“ е и дългогодишен ръководител на детско-юношеския театър „Щурчо“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Носител е на почетната титла „Жена на годината на Благоевград 2010“.

Двете предложения са внесени от кмета на Благоевград Методи Байкушев за дискусия и гласуване в местния парламент на сесията в края на месеца.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене