Пуснаха в Рила три мечета, завърнали се от Спасителен център

Трите мечета, открити неотдавна в безпомощно състояние, се завърнаха у нас. Те бяха отгледани в Спасителен център в Гърция. От днес те вече са на совоба. Пуснати са в Рила.

Мястото е подбрано внимателно – местообитание на кафяви мечки, на територията на Национален парк „Рила“. Те бяха транспортирани до там, настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва след като от Центъра за рехабилитация Арктурус прецениха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове.

Освобождаването на мечетата се състоя при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от WWF и НП „Рила“.

Историята на трите мечета започна миналата година. През юли Спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ се проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, само и уплашено, мечето, получило името Никола, бе намерило убежище на дърво в двора на имот в село Костенец. След внимателно планиране на операцията то бе свалено на земята в прегръдките на един от членовете на Отряда, който се покатери на дървото, за да прихване изтощеното от глада и жегата мече.

През октомври в разстояние от няколко седмици Отрядът спаси две мечета-сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – София, откъдето се обърнаха за съдействие към WWF. Членовете на Отряда реагираха мигновено, като поставиха специализирани капани за улов, както и фотокапани за постоянно наблюдение. Така малката Анета и братчето ѝ Мишо получиха още един шанс за живот. Те прекараха известно време в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, управляван съвместно от „Четири лапи“ и фондация “Бриджит Бардо”, единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки. След това бяха транспортирани до специализирания център за рехабилитация „Арктурус“. Мечетата носят специални GPS нашийници с помощта на които може да се проследяват. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене