Зад кулисите: във вътрешността на българските футболни клубове и тяхното въздействие върху общностите

В наши дни можем да се похвалим, че сме презадоволени от забавления, футболни кубове, букмейкъри, предлагащи бонус без депозит 2024, както и редица други блага на модерния спортен свят. Но, много често, когато става въпрос за спортни и и футболни клубове, говорим и за ценности, история, принадлежност. И до днес спортът е начин на живот и ценна част от миналото на хиляди, дори милиони, в България.

Тази статия цели да проследи някои от най-старите футболни клубове, които съществуват и до днес. Тяхната история се разказва с гордост от наследниците на тези клубове, а различните спортни съоръжения и приноса им към спортното развитие на футбола, и други спортове в страната, си остават дълбоко отпечатани в паметта на всеки спортен ентусиаст. Без значение дали последният е фен на сайтове за залози футбол или друг спорт.

Кои са най-старите футболни клубове?

Появата на футболните клубове винаги е будила множество дебати и спорове. Защо? Защото голяма част от тези общности са създадени по почти едно и също време. В историята се открояват три футболни клуба, които са смятани за ‘първи’. През времето не веднъж са променяли името си, но и до днес продължават да съществуват в България, развивайки дейността си.

Тези клубове не робуват на най-добрите букмейкъри или политическите страсти. Те са част от обществото и футболната култура, която казва история от много години. В следващите параграфи ще откриете първите клубове в България и годината, в която биват основани на територията на държавата.

Левски

Това е софийски футболен клуб, който е създаден на 24 май 1914 г. Реално е създаден малко по-рано, но тогава той не е вписан официално в листите. Съществува и към днешна дата и един от най-развиващите се клубове.

Черно море

Този клуб преминава през доста промени. В началото е кръстен Галата и е създаден през 3 март 1912 г. По-късно бива прекръстен на ‘Река Тича’, а в края става само ‘Тича’. Клубът съществува и днес, като се радва на голяма фен база и одобрение от публиката и от сайтове за залагания.

Славия

Или с други думи – най-старият спортен клуб в България. Основан е на 10 април 1913 г., като цялото действие е стартирано от младежи, желаещи да обединят гимнастически отбор ‘Развитие’ и футболният отбор Ботев. Отборът и днес се състезава в Първа шампионска лига и не спира да жъне успехи. Този клуб е исторически паметник на футболното развитие в България и не е изненада, че продължава да съществува и до днес.

Имат ли отражение футболните клубове върху спорта?

Със сигурност имат. Те създават стабилната основа, която позволява съществуването на една по-добра организация. Участват активно в изграждането на съоръжения за спорт, организацията на спортни мероприятия и младежки клубове. Всичко това, от своя страна, е в голям плюс за други индустрии, които печелят от спорта.

В наши дни има много клубове, както и централна организация. Всички те трябва да бъдат регистрирани и признати от държавата, за да могат да съществуват. Тези общности помагат за развитие на спорта у нас и действат позитивно на младите, които искат да продължат спортната слава на страната.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене