ДПС в Пиринско изпрати на Лютви местан списък с политически уволнения на 10 елитни свои кадри

lyutvi_mestan

Над 10 елитни кадри на ДПС са уволнени от новото правителство на Бойко Борисов от държавните структури в Пиринско. По изрично указание на лидера Лютви Местан областното ръководство изпраща ежеседмични подробни справки за кадровата чистка до централното ръководство в София, съобщи за „Струма“ лидерът на партията в Бла­гоевградска област Ведат Хюсеин.

Сред уволнените е бив­шият директор на Областна дирекция „Земеделие“ в Бла­гоевград Мохамед Рушидов, който бе освободен от поста още при служебния земедел­ски министър Васил Грудев през септември и на негово място бе назначена Антоне- ла Донушева, която е член на ГЕРБ. Преди дни накуп са би­ли уволнени и четирима ек­сперти от дирекцията, които също са били назначени при управлението на ДПС и БСП, съобщи Ведат Хюсеин.

Сред най-пресните уво­лнения е това на директора на Държавно ловно стопанс­тво „Дикчан“ Йордан Бошнаков. Той бе заменен веднага от кадъра на ГЕРБ Пламен Поюков. В Сандански от пос­та началник на Общинска служба по земеделие бе уво­лнен Станислав Марчев, кой­то на евроизборите бе зас­тъпник на ДПС.

Това, което се извършва, е абсолютна политическа чистка от правителството на ГЕРБ, защото не се отчитат професионалните качества на хората, а тяхната принад­лежност. Типичен пример е кадровата рокада в държавното лесничейство в Добри­нище, където Благой Кишев, който е син на бившия дирек­тор, вече пенсионер, Георги Кишев и е лидер на ГЕРБ в об­щината, стана началник, без да е спазено условието да има пет години стаж в систе­мата, посочи Ведат Хюсеин.

За последното той бил лично убеден, защото позна­вал битието на Благой Кишев. Ако се стигне до проверка, сигурно ще изнамерят няка­къв начин да натъкмят стажа, но аз лично нямам съмнение, че не отговаря на изисква­нията, категоричен е той.

С оглед на явната тенден­ция за политически уволне­ния, очакванията на областното ръководство на ДПС са скоро да ударят техните кад­ри и в Басейнова дирекция – Чавдар Моллов, и на образо­ванието – Огнян Соколов.

Вчера в кулоарите на пар­ламента лидерът на ДПС Лют- ви Местан каза: „Ще ви дам пълен списък с уволнените от ДПС заедно с образова­телния им ценз“. Той допъл­ни, че е очевидно, че подхо­дът е грубо политически. „Към този момент тече пого­ловен процес на уволнение на кадри на ДПС“, категори­чен е Местан.

След месец ДПС ще изле­зе с пресконференция с ясни цифри и ще се види тогава с какви хора ДПС участват в средния ешелон на властта. При управлението на БСП и ДПС ГЕРБ също правеше спи­съци с уволнените си кадри, така че сега нещата се пов­тарят и никой не се изненад­ва от тази наложила се вече във времето практика.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова вчера се опита да успокои духовете с обеща­нието, че няма да бъдат уво­лнявани специалисти, неза­висимо от политическата им принадлежност.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене