Социолози: Големият въпрос е кой ще спечели второто място

Снимка: БГНЕС

Немалка част от хората смятат, че е важно да дадат гласа си

Основната интрига и големият въпрос е кой ще спечели второто място след изборите. Според Първан Симеонов, политолог от “Галъп Интернешънъл“, има три партии, които ще се борят за второто място. Той допълни, че предвидимостта ще бъде ниска, избирателната активност също.

Симеонов посочи още, че някои от партиите са в по-изгодни позиции, други не чак толкова. Едната има отговор на въпроса как да активира хората и да ги накара да гласуват. От другата страна са партии, които са по-прагматични, но много работещи и доказващи се. “Силно се надявам този път да няма цялата шумотевица около изборната технология преди изборите”, допълни Симеонов пред БНТ.

„Хората, които са политически ангажирани, и този път ще отидат до урните да гласуват. Една немалка част от хората смятат, че е важно да дадат гласа си“, каза социологът от “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. Тя допълни, че лявото днес прилича на дясното от преди десетина години. То е разроено, борещо се за оцеляване.

Димитрова сподели и ще в последните месеци се нагледахме и на формации, събиращи хора, разочаровани от „сглобката“.

Другият важен въпрос според нея за тази настояща кампания е как ще бъдат накарани негласуващите да гласуват, защото това е по-трудното. Социологът допълни, че политически електоралните хора, ще гласуват и този път.

Инна Ангелова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене