Костенски водопад: кратка разходка през уикенда и спомен за дядо Вазов

Топлите прачнични дни настъпват и търсейки вариант за приятна еднодневна разходка, съвсем близо до София, село Костенец изплува на преден план. Именно там се намира известният „Костенски водопад“, който разпръсква свежест и гали ушите със своята песен, вдъхновил самия Иван Вазов за няколко творби! И е с изключително лесен достъп. Обкръжаващата го среда предоставя идеални условия за семеен отдих, а районът разполага и с по-трудни маршрути и водопади. Има за всеки по нещо!
Костенският водопад е красива природна забележителност в Северна Рила на река Чавча (известна още като Стара или Костенска),река. Eдна от най-значителните природни туристически атракции в общината. Обявен е за природна забележителност през 1974 г. Височината му е едва 12 метра, но въпреки това е внушителен и образува мощна водна завеса.
Мястото е такова, че паркирате колата, изкачвате няколко стъпала и вече сте в подножието на водопада. Началото на пътеката е отбелязано с дървена арка с табела, на която са изписани стихове на Иван Вазов, посветени точно на Костенският водопад – „Над водопада“ и „Водопадът плаче“.
„Сребрист, грамаден стълб, с рев бесен,
в заврелий пеняст вир се втуря
и заглушителната песен
разтриса въздуха кат буря.

Стоя и гледам с трепет таен
и слушам адската му песен,
и тъна цял в тоз свят омаен
от ярост, мощ и гръмот бесен“.

Няма как да не настръхнеш от думите на поета….
През 1917 година Иван Вазов прекарва лятото в Костенец и е вдъхновен от околната природа да напише стихосбирката „Юлска китка“. „Тая вода, здравият въздух и невъобразимата красота на местността би трябвало да направят – вероятно и ще го направят – един от най-посещаваните наши курорти“. Това пише Иван Вазов, след като няколко пъти летува в Костенец. Пророчески се оказват думите на народния поет – край „гръмливия и величествен“ по думите му Костенски водопад, в предверието на живописното Костенско дефиле, една след друга започват да никнат вила след вила, хотел след хотел и дори летен дом за децата от софийското сиропиталище „Св. Патрик“.
Край река Чавча пък се оформя цяла писателска махала, където често гостуват членовете на кръга „Мисъл“ и цяла плеяда величия от литературния ни небосклон и хора на изкуството – Захари Стоянов, Алеко Константинов, Елин Пелин, Кръстю Раковски, Лора Каравелова и кой ли още не… Но няма нищо чудно – природата наоколо е омагьосваща, минералната вода се лее в изобилие, водопадът оглася околността с величествения си грохот, а над всичко това се извисяват стръмните склонове на Рила с необятното си море от върхове.

В района има няколко места за хапване и почивка. При паркинга има няколко заведения, а около самия водопад има няколко места за пикник – дървени пейки с маси и беседка.
Водопадът е най-пълноводен през април и май, заради топенето на снеговете, но си заслужава да се види по всяко време на годината.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене