Невролог: Ако детето пише грозно, то веднага направете това

Всяко дете се развива по различен начин. Безспорно! Някои малчугани се научават да броят и редят буквите от азбуката от ранна възраст, а на други им трябва повече време.

От малки децата си драскат разни неща – кога на правилните места като листчета, кога – не. Но всеки родител изпитва неимоверна гордост, когато детето му започне да пише.

Редом с вълнението да държи ръката на детето, докато пише първите си буквички, а после и думички, то родителите трябва и да обърнат внимание на няколко важни неащ.

„От изключително значение е детето да пише правилно, но сега ще поговорим за това как точно пише. За почерка на малчуганите“, казва д-р Наталия Коншина, която е невролог-епилептолог и специалист в детска неврологична клиника.

По думите й има няколко (леко) притеснителни причини, заради които почеркът на детето е грозен.

„Не пренебрегвайте това! А спешно предриемете действия“, обръща се д-р Коншина към родителите на децата, които пишат грозно.

Според д-р Наталия Коншина има много причини, поради които детето има лош почерк. Това може да е или неудобно бюро/маса, или грешна писалка.

Освен това почеркът на детето се влияе от неговото психо-емоционално състояние.

„В някои случаи почеркът може да е нечетлив поради липса на внимание и концентрация на детето“, уточни тя.

„Почеркът може да бъде отрицателно повлиян от постоянната употреба на джаджи и устройства с тъч скрийнове (особено от ранна детска възраст), както и от нарушена зрителна острота (например астигматизъм, страбизъм)“, добави лекарят.

Също така причината за лош почерк често е зрителен стрес, при който по време на четене има илюзия, че линиите се движат, усукват и буквите сменят местата си.

Според д-р Коншина в около 20% от случаите зрителният стрес може да бъде намален с помощта на индивидуално подбрани цветни стъкла за очила.

„Към това са насочени диагностичните техники – цветотестване и цветокорекция“, коментира лекарят. jenata.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене