До 2030 г. ще работим 4 дни в седмицата

Младото поколение няма принадлежност към службата

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица.

У нас ще се работи 4 дни в седмицата още преди 2030 година. Това прогнозира пред БНР специалистът по човешки ресурси Георги Първанов, който е част от УС на Българската конфедерация по заетостта.

Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които не могат да не се съобразяват и работодатели, и служители, каза още Първанов.

Той отбеляза, че все още има страни – в Африка и в Азия, където работната седмица е 6-дневна. В същото време вече има страни, в които се експериментира с 3-дневна работна седмица.

При поколението Х вече не е проблем да се сменя работата. При Y и Z няма вече принадлежност към службата, в офиса се стои колкото се може по-малко. Нужна е социална кауза да запали и да мотивира служителите. Търси се повече баланс между работа и лично време, обръща се внимание на възможността за дистанционна работа.

За по-младите служители от значение е обучението, кариерното развитие, придобивките и бонусите, които работодателят предлага.

„Трябва да се подготвим за пазар на труда, на който ще съжителстваме и работим рамо до рамо с колеги от различни националности – допълни Първанов. – Синдикатите и занапред ще имат своето място. След тристранките вече можем да говорим и за четиристранки, имайки предвид агенциите за подбор на кадри.“

По думите ми, хората с увреждания, в предпенсия и дори след пенсиониране са добър резерв, който при дефицита на кадри може да се използва.

Петър Бойчев

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене