Парвенютата пък ходят в Банско. "Откакто през 2003 година там бе открит модерен кабинков лифт, целият ски-цирк се пренесе в Банско", казва тя.

Позор в Рила! Носталгията не привлича туристи! Съсипаният Боровец! Кабинков лифт „Ястребец“ се превръща в коптор!

 

Лифт Ястребец е едно от нещата които привличат туристи в Боровец, Рила планина. Представлява кабинкова въжена линия с капацитет 1200 души на час.  Неговата дължина е 4827 метра, за които преодолява денивелация от 1054 м. Времето за пътуване е около 25 минути, при скорост от 4 метра в секунда.

Системата на лифта е с шестместни кабинки, с обиколно движение и откачващо се кабини. Линията е произведена от френска фирма на име „Рома“, и е открита на 19 декември 1980 година. По нея се движат общо 170 аеродинамични кабинки, които празни тежат всяка по 320 килограма. Долната станция на лифта се намира в Боровец на надморска височина от 1315 метра. Лифта има междинна станция на 1830 метра, а горната станция е на връх Ястребец, на 2369 метра. Не е нужно прикачване на пътниците на междинната станция, тъй като самите кабинки автоматично се поемат от второ въже. Също важно е да се има предвид, че вратите на кабинките се отварят автоматично.
Основното приложение на този лифт е обслужването на два ски центъра – „Ястребец“ и „Маркуджик“. Като изходен пункт от междинната станция е ски писта „Ястребец – 1“. От горната станция – връх Ястребец може да поемете към хижа Мусала, която е на около 1 час път. Съветваме ви да правите този преход през топлите месеци, тъй като зимата този район е лавиноопасен. Ако искате малко по – дълъг преход, за около 2 часа и 5 минути може да стигнете до заслоните Еверест и Леденото езеро. Най – често стигналите до заслона се изкачват и до връх Мусала, който е на още около 30 минути от него. За най – опитните планинари има преходи до хижа „Грънчар“ – между 6.15 – 6.45 часа и хижа „Заврачица“ – между 6.45 – 7.15 часа.
Лятното работно време е от 8:30 – 18:30 часа, като последно качване от долна станция е в 17:30 часа, а от горна станция в 18.00 часа. Почивни дни са Понеделник и Вторник. Цените за лято 2018 са за възрастни – 12 лева за деца от 7 до 14 годишна възраст – 6 лева.

Темата за кабинков лифт „Ястребец“ става актуана тези дни, след като в Топ Преса получихме писмо от възмутени туристи, които поискаха да вземе отношение по следния казус:

Какъв беше, какъв стана, този лифт, уважаема Топ Преса!Молим ви вземете отношение!

Навремето Боровец беше най-модерният зимен курорт в България. Днес той привлича предимно туристи, които се наливат с евтин алкохол и търсят шумните забавления, пишат две немскоезични издания. Кабинките на лифта в Боровец са донякъде удобни и що годе красиви. Вътре е тясно, отвън са боядисани в оранжево. Миришат на старо. Външният им вид от 80-те години веднага събужда носталгия по отминали времена. Особено у хората, които преди повече от 30 години са се научили да карат ски като деца, се казва в репортаж на сайта на „Шпигел“.

Навремето Боровец е бил най-модерният зимен курорт в България. Френски фирми построили хотелски комплекси непосредствено до ски-пистите. Пристигали семейства от цялата страна. Хотелските стаи и дневните карти за ползване на съоръженията били евтини. Тук се е научила да кара ски и Люба Кленова. По-късно тя става и състезателка. „Навремето всички деца в детската градина в Самоков карахме ски. За нас беше безплатно“, казва тя. Днес обаче много малко семейства могат да си позволят този лукс. „А тези, които имат достатъчно пари, ходят на ски в чужбина – в Австрия или Италия, където пистите са много по-добри и картите за ползване на съоръженията не са много по-скъпи“, казва Кленова.

Парвенютата пък ходят в Банско. „Откакто през 2003 година там бе открит модерен кабинков лифт, целият ски-цирк се пренесе в Банско“, казва тя.

Носталгията не привлича туристи! 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене