Здравният министър с извънредно решение заради коклюша, огласи големи промени

В анонсирането на новите правила се включи и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Вече имаме повече от 500 случая на коклюш в страната, при регистрирани 4 за същия период миналата година. Най-засегнати от заболяването са децата, те са над 90% от всички случаи. 

Това заяви на извънреден брифинг д-р Галя Кондева – служебен здравен министър. Ето какво още каза тя:

„Рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. Голяма част от тях са на имунизирани поради ненавършена възраст. 

Вземайки предвид това, както и предложението на главния държавен здравен инспектор, предприемам следните действия:

Първо – актуализация на имунизационния календар на България, като се допуска основната планова имунизация срещу дифтерия, коклюш, тетанус, инфлуенца B, инфекции при новородени да стартира по-рано – от 6 седмица.

Второ – Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица, които желаят, независимо от това дали са здравно осигурени или не да се имунизират безплатно срещу това заболяване.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кучнев взе думата по темата:

„Работим по отношение на осигуряване на широка диагностика. Към четирите центъра във Варна. Стара Загора, София и Плевен, ще добавим и Бургас. На тях ще се прави безплатна PCR диагностика“.

„Това са стъпките, които ще доведат до рязко намаляване на риска“, каза експертът.

„Този висок процент е дори по-висок от този в Европа. Над 80% от заразените, които карат заболяването, са неимунизирани“, обясни той. По думите му бременните ще бъдат имунизирани безплатно.

Кунчев не препоръчва все още масова имунизация, но все пак по думите му е добре всяка бременна, която има желание, да направи консултация с гинеколога си.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене