17 г. след полагане на основния камък монтираха камбаната на църквата в бобовдолския квартал „Миньор“

17 години след първата копка беше монтирана камбана на черквата в бобовдолския квартал „Миньор“. Камбаната тежи 50 килограма и е закупена преди 2 години, съобщиха от общината. Сега, след като бе изградена и камбанарията на черквата, тя бе монтирана с помощта на специален кран.
Строежът на храма започва през далечната 2007 г. по време на последния мандат като кмет на Йорданка Каленичава, която местните наричаха Желязната лейди или мама. Основният камък е положен от епископ Николай от Пловдив, при когото Йорданка Каленичкова работи като счетоводител до смъртта й през ноември 2023 г. Тя управлява миньорската община три мандата. Последният спечели през 2007 г., след избора й за кмет на община Бобов дол започна с пари от общината и дарения от фирми и граждани, строеж на църква, който носи името “Свето Успение Богородично”.
“Лично епископ Николай освети основния камък на храма и започна строежа. След приключване на мандата й на кмет тя напусна Бобов дол и отиде да работи в канцеларията на епископ Николай в Пловдив като счетоводител и работи до края на дните си там. Връщаше се само за по няколко дни в Бобов дол”, спомнят си местни жители.

Тогава и строежът на храма е замразен и с годините мястото става свърталище на наркомани и хулигани. След Йорданка Каленичкова миньорският град се управлява два мандата от Грети Алексова избрана с листа от ГЕРБ и един мандат от Кирил Станчев, бивш директор на мина „Бобов дол“.
“Те не намериха средства да продължат строежа на храма, който се намира почти в центъра на Бобов дол. В момента има само един храм в града, който се намира в квартала, наречен “Селото”, и е на няколко километра от центъра. За тъжни ритуали и весели тържества миряните пътуват с автомобили до храма. Точно затова Йорданка Каленичова искаше да построи храма“, заявиха близки до бившата кметица.
Адв. Елза Величкова, която управлява трети мандат общината, обяви в предизборната си кампания, че ще дострои започната преди 17 години черква в кв. “Миньор”. „Преди 1 година бяха отпуснати 50 000 лв. за довършване на строежа. Останалите средства за довършван на храма ще са от бюджета на общината и от дарители“, стана ясно от изявление на Елза Величкова преди време.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене