Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България.

Добрият избор на ДПС – Благоевград! Елена Йончева – смелост, свобода и качества!

Елена Николова Йончева е българска журналистка, политик, депутат в народно събрание, прессекретар на Президентството (2017). От 2019 г. е евродепутат от квотата на БСП. От 2024г. ДПС. Известна е с репортажите си от най-горещите точки на света, между които конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др. Снимала е филм за българската база Свети Климент Охридски в Антарктида, за ромите в Лом, за футболиста от ПФК Левски Мариян Огнянов и др.

Работи за петъчното предаване „Панорама“ по Канал 1 на БНТ, водеща е в Канал 1, в програмата „Екип 4“, както и в публицистичното предаване „Оригиналът“ по TV7.

През 2012 г. със своя екип 16 дни снима живота в Халеб по време на гражданската война в Сирия. Автор е на четири документални филма за събитията в Украйна (Евромайданът, започнал през ноември 2013 г., и последвалата война в Донбас). През септември 2015 г. президентът на Украйна Петро Порошенко подписва забрана за влизане в страната на 388 политици и журналисти. Сред 41 журналисти и блогъри от цял свят попада и Йончева. След протести от страна на авторитетни хора и организации, между които и Комитетът за защита на журналистите, забраната за Елена Йончева и още 28 журналисти се отменя.

Елена Йончева е един от най-дейните застъпници в България на приемането на Инстанбулската конвенция. На 8 октомври 2020 Европарламентът приема резолюция, повод за която са продължаващите месеци протести в България, в която точка 12 изисква България да узакони сепаратистката, македонистка и противобългарска партия ОМО „Илинден“ и по подразбиране да признае „македонско малцинство“ на територията си, и Елена Йончева гласува „против“ отпадането на тази част от резолюцията.

ДПС издигна за евродепутат бившата половинка на лидера на ПЕС Сергей Станишев -Елена Йончева, писа Топ Преса днес.

Елена Йончева застава до лидерът Делян Пеевски за евроизборите. Обяви, че приема номинацията за втори мандат в Брюксел от ДПС. Пред БТА тя уточни, че важно условие за явяването ѝ в листите на ДПС ще е да получи гаранции, че ще може да продължи битките си за въвеждане на мерки срещу корупцията и защита на журналисти от цензура и политическо преследване.

– Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене