Д-р Веселка Мончева: 7 случая на коклюш са установени в Благоевградска област от началото на 2024 г.

7 случая на коклюш са установени в Благоевградска област от началото на 2024 г. „Три от болните са деца под 1 г., едно е във възрастовата група от 1 до 4 г., две – от 5 до 9 г., и едно дете на 16 г. Инфекцията е протекла леко, като три от децата са били хоспитализирани, две в изолиран бокс на детско отделение, а едно е лекувано в софийска болница. Три от заразените деца са били ваксинирани. 9-годишното дете, при което е установен коклюш, е било освободено от имунизация заради друго заболяване, като обучението му по времето на карантинния период е било дистанционно. Другият ученик с коклюш е 16-годишен и е бил изолиран, като класът му от благоевградско училище е бил карантиниран за 2 седмици. Карантинирането при това инфекциозно заболяване не предвижда спиране от училище и провеждане на дистанционно обучение, както е при Ковид-19, а недопускане на смесване на учениците от класа с ученици от други паралелки”, съобщи д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград.

Тя е категорична, че най-надеждният лек срещу инфекцията е ваксината. „Имунизацията започва с три приема – на 2, 3, 4 месеца, после след 1 година, след което на 6 г. и 12 г. Родителите трябва да са активни и да спазват имунизационния календар и да не се поддават на внушения на антиваксъри. РЗИ – Благоевград продължава текущите проверки на личните лекари относно провеждането на задължителните имунизации”, добави д-р Мончева и отчете като положителен ефект от инспекцията, че болшинството от джипитата вече са направили реимунизация на подрастващите.

Родителите са стресирани след смъртта на две заразени с коклюш бебета от Кюстендил. „От няколко дни непрекъснато идват при нас притеснени родители да ни питат за това инфекциозно заболяване. Ние имахме доста съмнителни случаи с характерна клинична картина, но засега нямаме доказан коклюш след проведените изследвания. Най-важното е децата да бъдат ваксинирани”, заяви и педиатърът д-р Ангел Тонгов, зам. директор на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.

„Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани. Хора, ваксинирайте децата си!“, призова главният държавен здравен инспектор проф. Тодор Кантарджиев. Той добави, че е световна практика бременните след шестия месец да се ваксинират, като това трябва да направи и всяка жена, която ще ражда за първи път. До 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се заразява. Защото хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят.

Коклюшът е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Нарича се още „магарешка кашлица“, която се характеризира със суха, пристъпна, изключително продължителна кашлица. Започва като банално заболяване, напомнящо респираторен вирус, с няколко прокашляния дневно, които се интензифицират и прерастват в мъчителни кашлични пристъпи, особено нощем. Характерен е т.нар. реприз, свиркащ звук при поемане на въздух между прокашлянията. Децата често кашлят с изплезен език.

Особено опасен, дори животозастрашаващ е коклюшът за бебета и малки деца. В острата фаза пристъпите са толкова интензивни, че децата не успяват да поемат въздух между отделните прокашляния, така че организмът изпитва кислороден глад, което особено при малките бебета може да доведе до гърчове и, за съжаление, до смърт.

Коклюшът се лекува с антибиотик от групата на макролидите (азитромицин или кларитромицин), ако се диагностицира до 10-14-и ден след началото на симптомите, като при навременно лечение може да се очаква значително облекчаване на симптоматиката и по-бързо излекуване. /Струма бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене