Уинстън Чърчил обожавал мелнишкото вино….

Мелник е град-приказка, в който всичко сякаш е застинало така, както е било някога. Ако сте били там, твърде вероятно е да сте забелязали, че в самия град няма кой знае какво да се прави, освен да се пие и да се яде. Традиция на вкусната храна и пивкото им виното не е за пропускане! Долината на Струма е мястото в България, което предоставя най-добрите условия за развитие на лозаро-винарството, точно за това винения туризъм е толкова известен в уникалния мелнишки регион! От какво се прави гъсто вино с тънък аромат и тъмночервен рубинен блясък, което е леко тръпчиво, с привкус на череша, черен пипер, кожа, тютюн и черни горски плодове? Такова е било някогашното вино на майсторите от Мелник, приготвяно по стара технология от стария български сорт широка мелнишка лоза и отлежавало от 4 до 10 години. Мелнишките винари били в постоянна конкуренция помежду си и не издавали своите тайни. Всеки добавял по нещо свое в технологията, за да произведе по-хубаво и по-ароматно вино. Освен огромните грижи, които местните майстори полагали за лозята си,те използвали и някои тънкости при обработката на съдовете. За дезинфекция на бъчвите, линовете, буретата и чебурите, те използвали отвара от цветовете на хмел, която действа дезинфекционно и съдовете не хващат „кисел фитил“, който разваля аромата на виното. Освен в дървени линове, сокът от гроздето се извличал и в зидани от камък линове, които отвътре били измазвани с непропускаща течности мазилка от трас и зехтин. Работата им била толкова тежка, че я сравнявали с библейската притча за деветия кръг на ада, където дяволите с вили натискали грешниците в гъстия врящ катран.

Местните се гордеят с това, че самият Уинстън Чърчил си е поръчвал вино именно от там. Най-известният и най-стар сорт е Широка мелнишка лоза. Мелнишкото вино било на почит в избата на Чърчил. Други популярни сортове грозде са „Сандански мискет“ и „Мелнишки рубин“. Атракция за туристите са и някогашните мелнишки винени изби, вкопани в подземията на града. Дълбоко под земята е ставала ферментацията, стареенето и дългогодишното съхранение. Според изследователя Кременлиев, идеята за това мелнишките майстори взаимствали от колегите си в унгарската област Егер, където се произвеждало прочутото токайско вино. Някогашните жители на градчето усвоявали всичко, свързано с лозите, а от гроздето хората правели не само вино и ракия, но и рачели с тиква, петмез, правела се туршия, сушели се стафиди.

Много прочута е Кордопуловата къща – най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, съхраняваща близо тривековна история. Предлагат на гостите си съхранено вино по технология от преди близо 300 години, като всеки посетител може да опита от набиращото популярност в световен мащаб, „живо вино“, което запазва вкусовите и качествените показатели на гроздето. „Рубин“ и „Мелник 55“ са само част от предложенията на винарската изба, за всички любители на виното, търсачи на нови вкусове и усещания. Всичко това може да се опита там.

В центъра на града има винарски музей, който със сигурност е задължителна точка за всеки посетител на Мелник. В него предлагат дегустация на вина (бял купаж, червен купаж, широка мелнишка, мелник 13), приготвени по автентична мелнишка рецепта и технология. Посетителите могат да научат интересни факти за винопроизводството в страната. В музея съществува трезор, където се съхраняват около 400 бутилки вино, като част от тях са на 50-60год. Те не са предназначени за продажба. Сред тях, освен български вина има и френски и австрийски.

Препоръчани места и ресторанти, механи за отсядане в Мелник – хотел „Деспот Слав“, хотел „Св. Никола“, „Булгари“ „Болярка“, механа „Петра“, „Мелник“, „Марио комплекс и ресторант“, „Райски кът“, „Хубавата кръчма“..

Всички предлагат удобства и традиционни български ястия, някой и средиземноморска кухня.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене