Приватизатор № 1 в Благоевград обрече на разруха всичките си хотели

Една от емблемите на града – хотел „Ален мак“, ще бъде продаден от частен съдия-изпълнител заради дълговете на собственика му Методи Калъмбов

Близо четвърт век след нашенската приватизация, разрухата след набега на родилите се за една нощ „бизнесмени“ продължава да напомня за себе си.

Последната илюстрация за безогледното раздаване на държавната собственост на неподходящи хора дойде преди дни, когато стана ясно, че

съдия-изпълнител е извадил на публична продан

емблематичния за Благоевград хотел „Ален мак“.

Собственикът му – бившият военен комендант Методи Калъмбов, по-известен като “Приватизатор № 1 на Благоевград” – през 1999 г. се събуди като собственик на четири хотела – „Ален мак”, „Бор”, „Рилци” и „Рилец”, на сладкарница „Алба Регия“ и на търговски комплекс „Логодаж”. Това стана, след като фирмата на съпругата му – ЕТ “Кейт континентал – Катя Калъмбова” успя да купи държавния дял в “Мак турс” АД – наследник на Търговско предприятие “Балкантурист”- Благоевград – срещу

скромните 1. 812 милиона долара.

Връщайки се назад в историята, трябва да припомним, че става въпрос за сделка, при която половината от сумата се заплаща в брой, а остатъкът – чрез държавни облигации. А като източник на средствата, кандидат-приватизаторът бе посочил кредит от “Банка ДСК”.

Тук е моментът да споменем и още нещо – тази сделка бе съпътствана с доста скандали. По едно време се стигна дори до съд – за развалянето й, поради нарушаване на правилата, свързани със законовите изисквания за деклариране на произхода и основанието за притежаване на парите, с които се участва в приватизацията. Очевидно обаче накрая всичко се е оказало супер законно, тъй като приватизираните обекти си останаха собственост на Калъмбов.

Но, както много често се оказва,

да си напазаруваш от държавата на безценица е едно,

а да задържиш и развиеш напазаруваното е нещо съвършено различно.

Периодично в медиите се появяват информации за пълната разруха, която застигна тези култови за времето си търговски обекти след приватизацията им.

През 2019 г. на публична продан – заради данъчни задължения – беше изваден търговският комплекс в близост до ГКПП “Логодаж” (старо име – ГКПП “Станке Лисичково”). Навремето той беше изключително оборотен заради туристическия поток през българо-македонската граница, но след приватизацията – вместо да бъде разработен заради стратегическото му място –

комплексът бе напълно занемарен и постепенно западна.

Преди година стана ясно, че другият емблематичен в миналото хотелски комплекс – “Бор“, също се руши. Сградата е ситуирана в парк “Ловен дом”, но през годините бе изоставена и стана лесна плячка на местните вандали. Никой обаче така и не потърси сметка на собственика за тази – на практика потенциално опасна – разруха.

Нещо повече. Кметът на града Илко Стоянов, който (съвсем между другото) е бил адвокат на Калъмбов по делото за законността на приватизацията, дори похвали бизнесмена защото бил погасил задълженията си към общината – близо 300 000 лева – и дори можел да получи титла за “Данъкоплатец № 1”! Нима това

не е задължение дори на собствениците, притежаващи най-обикновени бунгала?

На този фон, разрухата в паметния преди години хотелски комплекс „Ален мак“ и “разкостването” на мотел “Рилци” могат да бъдат приети за нещо нормално. Окончателното потъване на изгодно спазарената хотелска империя преди четвърт век – също.

Някогашната перла на „Балкантурист“, която по времето на соца беше на всички благоевградски пощенски картички, сега е в ръцете на съдия-изпълнителя Александър Цанковски, който на 5 май ще й търси купувач. От обявлението става ясно, че начална цена за наддаване 16. 861 млн. лв. без ДДС (или 20. 233 милиона с ДДС).

Срещу тази сума, бъдещият купувач получава известната 8-етажна сграда, чиято площ е 1928 кв. метра. Освен хотелските стаи,

в нея има още 19 самостоятелни обекта,

описани обстойно в обявлението. Става въпрос за търговски помещения, ресторант, механа, сладкарница, кухненски помещения, складове, гараж, няколко обекта със специално предназначение по етажите, две машинни помещения, междинен и инсталационен етаж с нощен бар и зимна градина, технически помещения, като машинно за асансьора, три вентилационни помещения и т.н.

В оценката на обекта са включени и помещенията на кота -3.70 м в сутерена – 13 склада,  хладилна камера, перално стопанство, тоалетни, акумулаторно за телефонна централа, котелно, стая за огняр с преддверие, вентилационно и нафтово стопанство.

Продават се още административната двуетажна сграда до хотела (с площ от 653 кв. м), бившия нощен бар и други. Продава се и цялото хотелско оборудване.

Върху целия имот има наложена ипотека от банка за отпуснат през 2016 г. кредит в размер на близо 6 млн. лева. Според запознати, тези пари са отишли за строителството на хотел „Рилец” до Рилския манастир, който на този етап е единствения нормално работещ обект.

Освен ипотеката обаче – заради много и най-различни дългове –

върху хотелския комплекс „Ален мак“ са наложени още десетки възбрани.

Тъй като стойността на обекта е доста внушителна е предвидена опция да има и няколко кандидати, които да наддават за отделните обекти.

От комплекса е изключено за продажба само помещението от 155 кв. м под бившия нощен бар, което в началото на миналата година бе купено за около 600 000 лв. от собственика на транспортна фирма Красимир Ангелов и стана банков офис.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене