Туристическа мода – какво да облечете?

Разходките и походите сред природата се превръщат във все по-предпочитано занимание. Много хора поемат през уикендите към близки китни местенца, покорявайки туристически пътеки или планински върхове сами, с близки или приятели. Ако и вие сте от любителите на приключенията на открито, включващи активно ходене, ето нашите съвети за подходящо облекло.

Какво да не носите?

Нека започнем с дрехите и обувките, които не са препоръчителни. На първо място, това са аутфитите от памук или деним. Макар и естествен, памукът задържа влагата при изпотяване и когато ходите интензивно през лятото, ще намали удобството ви като даде усещане за влага и тежина на материята на дрехата. Денимът също не е добро решение, както и ваши любими дрехи, които искате да съхраните в отличен вид. Всичко се случва и е по-добре те да си останат у дома, като избор за ежедневно градско облекло. По-добре заложете на специално проектирани за активно движение дрехи, които ще позволят добрата вентилация на тялото. Обърнете внимание на обувките. За дълги преходи, изберете туристически модел, който познавате като усещане. Така ще си спестите неприятните изненади от новите обувки. Подразбира се, че всичко освен трекинг и спортна обувка не е препоръчително за подобни приключения. Ако искате да сте винаги подготвени, за неочакван поход, оставете чифт любими удобни туристически обувки в колата. Преобувате се и сте готови да тръгнете по примерно, неизследвана екопътека. Оставете бижутата в автомобила си, няма да ви трябват на разходката. Добра идея е и удобната лека раница за леките преходи, в която можете да сложите примерно ветробран яке и вода, наред с протеиново барче.

Какво да носите?

Наслояването на облеклото е винаги добра идея. С подобна стратегия получавате възможността винаги да махнете или добавите нещо, за да се адаптирате спрямо времето, усещането ви и условията. Вътрешният слой трябва да е основен и влагоотвеждащ от материя като мериносова вълна, хай-тек найлон или полиестер, средният ако е необходим – изолиращ, поларът е популярен избор, а горният – защитен срещу времето. Материите на подходящите дрехи осигуряват попиване, изолация и са дишащи, като за външните дрехи отблъскват водата и ви пазят от вятъра. За дълги преходи, изберете безшевно дишащо бельо, спортен сутиен за дамите, клинове за студеното време под туристическия панталон. Топло ли е, тениската е добър избор. За слънчевите дни, изберете модел с UV защита. Ако носите раница – под-добре не избирайте потник. Туристическите панталони и клинове са отличен избор според сезона, като за горещите дни има шорти с хастар, които стават и за бански. Откритите крака обаче имат своите рискове – ухапвания от насекоми, ожулвания и други. Обувките са много важни. В зависимост от сезона и условията можете да изберете и туристически сандали, които имат каишки и не позволяват приплъзване, но също носят риска от откритите крака. Можете да добавите аксесоари като шапка, слънчеви очила, ръкавици и гети за крака, шал. Добрите марки като https://answear.bg/m/salewa имат всичко – от якето и раницата, до обувките и специалното бельо. Задължително проверете прогнозата и се съобразете с нея включително като дрехи. Поинтересувайте се и от маршрута. В зависимост от това, какво ви е подготвил, можете да носите дълги дрехи и лятото, както и да се подготвите с репелент. За предизвикателни пътеки, заложете и на отлични специални обувки, поддържащи глезена и с отлично сцепление.

Готови ли сте за приключение? Инвестирайте в удобни подходящи дрехи, които винаги ще ви облекат с комфорт за дълги или кратки преходи и приятна разходка!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене