Делото за повишените цени на таксиметровите услуги в Благоевград приключи за 5 минути

Административен съд – Благоевград даде ход на делото за повишените цени на таксиметровите услуги. Председателят на тричленния състав Димитър Узунов откри заседанието и даде думата на страните, които бяха максимално обрани и лаконични. Адвокат Величка Ушатова, която представляваше таксиметровата фирма „Мега шанс – М“ ЕООД, заяви, че подкрепя жалбата, а представляващият ОбС – Благоевград адвокат Теодор Тошев каза, че е против. Съдия Узунов даде срок на адвокатите да представят подробните си писмени защити и с това делото приключи в едно заседание за по-малко от 5 минути.

Както „Струма“ писа, новите тарифи, които бяха приети с решение №36 от заседанието на Общински съвет на 29.12.2023 г., се оспорват от управителя на таксиметровата фирма „Мега шанс – М“ ЕООД Спас Калаузки. Основният му аргумент е, че решението на общинските съветници, с което са определени минималните и максимални цени за таксиметров превоз на пътници и броят на таксиметровите автомобили, които да работят на територията на община Благоевград, е взето извън законовия срок. Съгласно Закона за автомобилните превози и Наредбата за таксиметрови превози на пътници цените на 1 км пробег се определят по съответна тарифа за всяка следваща календарна година до 31 октомври, а в случая това е станало на 29 декември 2023 г. Тогава с гласовете на 25 съветници бе прието увеличение на цените на таксиметровите услуги, като дневната тарифа за 1 км пробег бе определена от 0,99 лв. до 1,30 лв., а нощната от 1,19 лв. до 1,40 лв. Дали Административен съд – Благоевград ще остави в сила високите цени на такситата, ще стане ясно след месец, колкото е законовият срок за обявяване на решението.

Припомняме, че на същата последна сесия за 2023 г. със същото мнозинство бе прокарано предложението на новия кмет Методи Байкушев за повишаване на местните данъци и такси. ОбС реши такса смет да се вдигне от 2,1 на 2,5 промила, данък сгради да се увеличи от 1,9 на 2,5 промила върху данъчната оценка, а данъкът за придобито имущество да скочи от 2,4 на 3 процента от оценката на прехвърленото имущество. Това решение също се атакува пред Административен съд. Първо бе внесена жалба от гражданите Емил Радев, Людмила Манова, Надежда Войнова-Басмаджиева и Първолета Евтимова, а след това и втора жалба от Антония Димитрова. Доводите са идентични, че не е спазен срокът за обществена консултация на проекта на наредбата, нарушено е правото на участие на заинтересованите страни в производството по издаване на акта, поради което искат отмяна на взетото решение. Двете жалби бяха обединени в едно дело, като първото заседание е насрочено за 17 май от съдия Саша Алексова.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене