Общо 15 ученици са участвали в последния проект за мобилност на Професионалната гимназия по икономика и туризъм в Петрич

Общо 15 ученици са участвали в последния проект за мобилност на Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич. Предстои такава на още 15 ученици в края на юни. Проектът „Нови умения за дигитален маркетинг в реална работна среда” е финансиран по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“. Той е бил между 17 март и 8 април в испанския град Севиля. В него са участвали ученици от всички професии – икономист, икономист информатик, приложен програмист, организатор на туристическа агентска дейност и ресторантьор, каза директорът на гимназията Бистра Таракова.

За БТА тя посочи, че през 2019 година са започнали да работят по проекти с образователна мобилност. Стремим се образованието, което предлагаме на нашите ученици да бъде модерно и иновативно. Практическата част от това образование е много важна за по-бързото им навлизане на съвременния свръх конкурентен пазар на труда, каза Таракова. Еразъм мобилностите са начин да си сверим часовниците с европейските добри практики, да обменим идеи, да поставим учениците в реални работни условия, като към тях се прилагат същите изисквания, както към работещите във фирмите, в които стажуват и практикуват, допълня тя.

Таракова разказа, че още след приключването на първия проект, който е защитил тогавашния директор инж. Светла Данаилова, учениците и учителите по професионална подготовка са усетили реалните ползи от международното сътрудничество, именно в посока увеличаване на практическите часове за обучение на учениците. Стремим се акцента върху практическото обучение да бъде приоритет в професионалната подготовка на учениците от всички специалности, които предлага нашето училище, каза Таракова.

Директорът посочи, че резултатите от проекта ще бъдат интегрирани в дейността на училището посредством включване на нови теми в разширена професионална подготовка за обхванатите професии, свързани с дигиталния маркетинг,  разработване на практически примери за дигитален маркетинг, взаимствани от мобилността, както и провеждане на състезание по дигитален маркетинг в училище за разработка на най-добро дигитално рекламно послание от настоящите ученици към бъдещите.

Учениците имат нужда от практика в реална работна среда, с която да усвоят нови компетенции как да прилагат придобитите знания и умения по предприемачество, бизнес комуникации, маркетинг и програмиране чрез дигиталните инструменти и приложения в цифровия свят. Проектът адресира и необходимостта от обогатяване на езиковите и интеркултурните умения на учениците, както и потребността от развитие на международните партньорства на училището с цел достъп до нови възможности за обучение, за обмяна на опит, за трансфериране на добри практики, за работа с нови технологии, посочи Таракова.

Това е трети Еразъм проект на гимназията в професионалното образование. Първият е бил в Римини, Италия – Професионална практика в Европа – моят успешен професионален старт. През 2021г. ученици са пътували до португалския град Барселуш на образователна мобилност с тема „Въвеждане на опита на ЕС в дигиталната икономика и дигиталните компетенции“.

Има и образователна мобилност на 23 ученици и 4 учители в Кастеламаре ди Сталия, Италия, по проект „Обединени училища срещу тормоза“. Предстои учителска мобилност на седем колеги в края на април, посочи директорът.

БТА/Евелина Митрева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене