Чудодеен извор със змейска глава разпознава грешниците. Живата вода край с. Боснек

Изворът със змейската глава, извор „Живата вода“ или „Чешмата на Щастието“ са различни наименования за това прекрасно място край село Боснек. Намира се на едва 45км от София и е част от екопътеката на Боснешкия карст, която разказва за най-интересните места от региона, растителните и животински видове, които се срещат , за историята на мястото и още много интересни неща.
Пътеката се изминава за около час и отвежда до извора със змейската глава. Водата се захранва от река Добри дол, а самият извор спада към така наречените „спорадични“ (действащи с прекъсване) извори. Това означава, че той извира на интервали с различна продължителност. В България не е известно за друг такъв извор, а в Европа има още един – във френските Алпи. Според местния фолклор „живата вода“ разпознава праведните хора и грешниците. Ако пред извора застане неправеден човек, водата от него спира. Ако e с чиста душа обаче – потича с голяма сила.

В днешно време изворът е каптиран и е направен каменен чучур, който да прилича на змей. Дело е на майстора каменоделец от Кладница – Негри Рангелов Будинов и му е поръчан преди повече от 6 десетилетия от Витан Стоянов – знаменит местен хлебар, който живеел близо до извора. Казват, че неговият хляб бил най-вкусният на света и се носи легенда как го замесвал с живата вода, която змеят всеки път му отпускал. Като младеж хлебарят работел при италианците, строили Рилския водопровод. От тях попил европейската култура, в това число и в кулинарията.
Страховитият змей пази живата вода край витошкото село Боснек и не дава грешниците да пият от извора, гласят местните поверия. Водата и самата местност се смятат за лековити. Самият извор е изключително интересен и феноменът му още не е проучен. Изворът ту бликва, ту спира и никой не може да каже кога от него ще тече вода и кога ще пресъхне. Затова се вярва, че змеят, който живее в недрата на планината, преценява кой колко е съгрешил и дали може да пусне вода за греховете му. Има легенди как куци и сакати прохождат, как слепи проглеждат и за други чудодейни излекувания. Някои дори се изцеряват само като влязат в пещерата с живата вода, други трябва да пият от течността.

Най-интересните забележителности в района още са остатъци от тракийска могила, светилище и селище край местността Жива вода, римски монети и керамични отломки край и в пещерата Духлата. А в Малката Духла са намерени останки от погребение от Х век и златен рог. Там има стар римски път, преминаващ през Самоков, рударски калета със следи от извършван в древността добив на злато и желязо. До самата чешма има закрита беседка, както и маси за отдих. На стотина метра над нея се намира пещерата „Живата вода“, която носи името на извора.
Входът на пещерата е висок едва 1,20 м, но вътре таванът става достатъчно нагоре, та и сравнително голям човек да се изправи. В пещерното преддверие местните хора са поставили камък с образа на Богородица. Според легендата преди години светата майка се явила там и решили да изпишат лика й. Вярва се, че който чистосърдечно се е помолил на Богородица в пещерата, то след това змеят ще му пусне водата. Случва се някои да чакат с минути, други обаче така и не успяват да видят вода да тече и с дни. Загадката на чудноватите изблици на водата, която ту се появява, ту изчезва, без да следва определен интервал от време, остава неразгадана и до днес, но е била описана още преди шест века от османския пътешественик Евлия Челеби. Той тогава нарекъл извора „Чешмата на щастието“. Хората идват на това място по различни причини – някои от чисто любопитство, други търсят изцеление на болките и разрешаване на проблемите си. Част от посетителите успяват да се наплискат с живата вода и да си налеят от нея, но други, колкото и да чакат, си тръгват разочаровани, защото изворът е пресъхнал и така не е пуснал вода.

Край село Боснек има и вековен дъб, за който се смята, че е на повече от 600 години. До него има табела „Село Боснек е белият дроб на Перник“. В близост е и местността Врелото, където е най-големият в района карстов извор. Има друга пещера, дълга 6 км и богата на вкаменели праисторически животни, огромни зали и подземна река. Откритите пещери и пропасти в карстовия район край Боснек наброяват 30 и тепърва се очаква да бъдат намерени още. В селото също има две църкви. Строената през 1878 г.„Св. Козма и Дамян“ е паметник на културата, а другата – „Св. Теодор Стратилат“, е действаща.
Изключително любопитно и магично място за посещение през топлите уикенди на лятото!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене