Решено официално: По 100 лева великденски добавки, но не за всички пенсионери

Парламентът реши окончателно – великденски добавки ще има за пенсионерите под линията на бедност. Те ще бъдат под формата на еднократна помощ от 100 лева. 

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Предложението бе гласувано със 138 гласа „за“ и 42 – „въздържал се“. Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

Депутатите, обаче, отхвърлиха предложението на „БСП за България“ всички пенсионери да получат по 50 лева за великденските празници. Депутатите гласуваха предложението на левицата отделно. Предложението беше отхвърлено с 42 гласа „за“, 44 – „против“ и 89 – „въздържал се“.

Георги Свиленски предложи прегласуване, като коментира, че „трябва да е ясно лицемерното отношение към българските пенсионери“. След повторното гласуване предложението всички пенсионери да получат по 50 лв. добавка за Великден бе отхвърлено с 44 гласа „за“, 32 – „против“ и 101 – „въздържал се“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене