Тарикат от „Възраждане“ иска да добива камъни в Хаджидимовско! Отрязаха го!

Според екоинспекторите проектът на строителния предприемач Л. Йосифов от Гоце Делчев, освен че е в защитената зона „Долна Места”, е само на 1 км от къщите на с. Теплен

Регионална инспекция по околната среда и водите – Благоевград поряза инвестиционно намерение на строителния предприемач от Гоце Делчев Любомир Йосифов. Екоинспекторите решиха да извършат оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за разработване на находище за скално-облицовъчни материали в  площта „Мартин“, разположено в землището на с. Теплен, община Хаджидимово. Концесионната площ на находището е 41.1 дка, като изчислените запаси на метаморфните скали са около 281.1 куб.м.

Самата площ е разположена върху терени на Държавен горски фонд, като засяга и малка част от общински поземлен фонд и частен имот. За земите в обхвата й тепърва ще бъдат предприети процедури по промяна на предназначението. Добиването на материала ще се извършва с багер, а не с взривни вещества.

Любомир Йосифов се занимава от 30 г. с добив, обработка и продажба на гнайс и др. природни богатства. На последните местни избори той беше на пето място в листата за общински съветници на „Възраждане” в Гоце Делчев, но партията не успя да вкара нито един съветник в общината, бастион на БСП.

Фирмата ЕТ „Йосифов и син МММ – Любомир Йосифов” има сключен договор с министъра на енергетиката за проучване на скалнооблицовъчни материали. Геоложките проучвания са извършени още преди година, като докладът получава одобрение от специализираната експертна комисия по запасите към Министерството на енергетиката. Според оценка на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”реализацията на проекта няма да окаже негативно влияние върху водите в района, при условие че бъдат предприети мерки за предотвратяване на възможно изтичане на руднични води при извършването на минните дейности.

След направен анализ от инспекторите на РИОСВ – Благоевград обаче става ясно, че бизнеспланът на Л. Йосифов попада в защитената зона „Долна Места”, в чийто обхват са местообитанията на вълк, широкоух прилеп, малки подковоноси, шипобедрена костенурка, бръмбар рогач, ивичест смок, орхидеи, полуестествени сухи треви и храсти, растящи върху варовик, и др.

От анализа става ясно, че инвестиционното предложение има вероятност да унищожи или увреди местообитанието на тези защитени от закона видове. Освен това според доклада транспортирането на добитите скални материали ще окаже трайно замърсяване на въздуха и почвите в района на кариерата, съществува и риск от значително шумово въздействие върху жилищната зона на с. Теплен, която е разположена на едва 1 км от находището.

Шефката на РИОСВ – Благоевград Снежина Кръстева-Якимова възлага екооценката да бъде извършена от колектив от експерти, като се препоръчва включване в екипа на специалист с познания по фитоценология.

Решението на РИОСВ – Благоевград подлежи на обжалване пред министъра на околната среда и водите или Административен съд – Благоевград в 14-дневен срок от съобщаването му пред заинтересованите лица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене