Гордост! Влязохме в топ 100 за най-красиви места на планетата

Курортът се нареди до места като Варадеро и Патая, както и такива, за които може и да не сте чували

Голямо признание получи Слънчев бряг. След като влезе в топ 10 на класацията на най-евтините курорти за лятна почивка в Европа, сега Слънчака се класира на 84-то място в Golden Beach Award 2024 – ранглистата на стоте най-забележителни плажа на планетата.

Класацията се изготвя всяка година от базираната в Лондон компания BeachAtlas.

На кое крайбрежие в Турция е добре да отидете на почивка

Класацията е на база гласуване от страна на травъл инфлуенсъри, влиятелни личности в туризма и експерти по пътувания, посочва сайтът Beach Atlas. Морската ивица в Слънчев бряг е на 84-то място в света според класацията.

Критериите на класацията включват визуалната привлекателност на плажовете — прахообразни пясъци и чисти сини води, добавена стойност за местната общност, разнообразие, равнопоставеност и приобщаване на различни социални групи, условията за живот и културно значение.

Наред с известни плажове като кубинския Варадеро и Патая в Тайланд в ранглистата има и такива, за които може и да не сте чували – като Брега на Скелетите, Стъкления, Черния пясък, JBR.

Плажовете не са само морски и океански, има езерни (като на Балатон) и дори речни. „Английската градина“ например, която всъщност е германска, се намира на река Ейсбах край Мюнхен и е атракция за сърфисти.

Начело в Golden Beach Award 2024 са Бора Бора (Френска Полинезия), Боулдърс (Южна Африка), Уайкики (Хавай), Копакабана (Бразилия).

Авторите на Топ 100 са публикували кратки представяния и снимки за всеки от стоте фаворита, които обясняват защо именно те са отличени. Уникална природа, биоразнообразие, местни традиции, културни забележителности, достъпност, дневни развлечения, нощен живот са критериите, по които експерти в областта на туризма и инфлуенсъри са дали своите оценки.

Описанието за единствения български представител гласи: „Слънчев бряг бързо набира слава като следващата голяма дестинация за плажни партита. Разположено покрай брега на Черно море, това място гъмжи от оживени барове, клубове и плажни партита, които продължават до зори. С достъпните си цени и безкрайните възможности за забавление Слънчев бряг предлага перфектна комбинация от слънчеви дни и наелектризиращи нощи.“

Почивка „ол инклузив“ за двама на морето – между 3 и 4 хил. лева

Плажът на Слънчев бряг е носител на екологичната награда „Син флаг“.

Вижте целия списък със стоте най-добри плажа в света:

pochivka.blitz.bg 

beachatlas.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене