Разследващи с голяма бомба за главсека на МВР

Ако не избяга, статутът на Коцев от защитен свидетел ще бъде променен на обвиняем

Главният секретар на МВР Живко Коцев до края на седмицата ще бъде привлечен като обвиняем по делото срещу организираната престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, пише Епицентър. бг, позовавайки се на свои източници в разследването.

Ако не избяга, статутът на Коцев от защитен свидетел ще бъде променен на обвиняем, уточниха разследващите дейността на полицай номер 1 по скандала в Агенция „Митници“, заради който шефката Петя Банкова и приближените й трафиканти от семейство Димитрови са зад решетките.

В показанията си пред КПК на Живко Коцев разкрива цялата престъпна дейност на групата и признава, че е бил близък с контрабандистите баща и син Димитрови.

Събраните факти по делото и приложените доказателства дадоха основание на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, че прокуратурата трябва да прецизира процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем.

Прокуратурата вече е прецизирала фактите, агентите на контраразузнаването и антимафиотите дълго време са поставили контрабандистите „на контрол“, което неминуемо означава, че и самия Живко Коцев е бил следен и подслушван и данните от тази дейност са приложени към делото.

Съдът направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов – Паскал са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. А с всички тях главният секретар на МВР Живко Коцев е бил в близки отношения, многократно е сниман, а в показанията си разкрива, че често са си ходили на гости и са си резменяли подаръци

В понеделник премиерът в оставка Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев за оказван му натиск.

По непотвърдена информация, твърде вероятно е да се подаде обратен сигнал срещу премиера в оставка Николай Денков за набеждаване на длъжностни лица, защото фактите по делото показват, че натиск върху Живко Коцев не е имало.

Напротив – в момента, в който разбира, че приятелят му – контрабандистът Стефан Димитров е арестуван от агенти на Комисията за противодействие на корупцията и Държавна агенция „Национална сигурност“, главният секретар на МВР Живко Коцев отива директно в Антикорупционната комисия на пл. „Света Неделя“, като заявява желание да даде показания за престъпната дейност на групата в качеството си на „Свидетел №3“.

Даже предоставя телефона си и дава паролата за отключването му на агентите на КПК.

Само два дни по-късно – на 5-ти април в изявление пред медиите в присъствието на министър-председателя в оставка Николай Денков, Коцев сам разкрива, че е свидетелствал срещу приятелите си, от които оказва се е получил и скъп марков часовник за 50 000 лв.

Живко Коцев спешно е излязъл в болнични – очевидно се опитва да избегне привличането му като обвиняем или да поиска да се отложи повдигането на обвинението.

Министърът на правосъдието поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България.

Славов настоява за проверка и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по казуса „Коцев“, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В искане до ВПС, Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова, правосъдният министър в оставка настоява да се извърши „пълна, обективна и всестранна проверка на твърдяните факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка“.

Искането се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от премиера в оставка Николай Денков, в което „се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България“, се посочва в съобщението.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене