Топ ПРЕСА: ПЛГТ „Н. Вапцаров“ – гр. Банско, отбелязва патронния си празник

pltg-1

Един месец, изпълнен с мероприятия, беше посветен на патронния празник на Професионална лесотехническа гим­назия „Никола Вапцаров“ – гр. Банско. Изявите стартираха с походи до любими места, защото красота­та на Пирин е останала не само в спомените на посетилите я туристи, a е възпята и в поезията на Вапцаров. Ученици, под ръководството на класните си ръководи­тели, посетиха м. Св. Никола, х. Демяница и ез. Рибно езеро. Ново­приетите деветокласници пък последваха традицията и посетиха къщата музей на поета в гр. Банско.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

С любов и старание ученици оформиха кът с документи, свързани с живота и личността на Никола Вапцаров. Художественото четене на Вапцарови творби на ученици от Х1а и Х11а класове беше изпълнено с младежки плам и вдъ­хновено от мощта на художественото внушение, от напрежението между думи-те, от интензивността на преживяването. Социалната чувствителност и гениална лекота в поетичния изказ на моряка, ра­ботника, бореца за справедливост и сега вдъхват живот на традицията учениците да рецитират негови стихове.

147

Не по-малко творчески плам вложиха възпитаниците на гимназията в изготвя­нето на табла, отразяващи отделни етапи от жизнения път на поета революционер.

Посещението на ученици в къщата музей в гр.София, където е бил послед­ният дом на поета, съвпадна с протича­щите там артистични изяви във връзка с честванията на годишнината от рожде­нието му – рецитал и изложба живопис.

В гарнизонното стрелбище възпитаниците ни минаха по последния път в тунела на осъ­дените на смърт – Вапцаров и неговите другари. Място, къ­дето стъпките отекват глухо, а страшният студ на бетона те обгръща. Там е и ръждясалата зловеща релса, проядена от дъ­жда на куршумите, а в крещя­щата тишина той, „пеел човека“.

Накарая, с ритуал по подна­сяне на цветя пред паметника на Вапцаров в центъра на гра­да, в знак на признателност към живота и делото на рево­люционера, беше почетена па­метта му.

Носим името на своя па­трон, един от най-значимите поети на съвременния свят, с гордост, чест и от­говорност. Следвайки неговите завети и подражавайки на неговия дух, нашето училище гради своята история.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене