Една от загадките на Вселената – пълното слънчево затъмнение

Сянката на Луната ще „докосне“ Земята в Тихия океан, ще премине през МексикоСАЩ и ще завърши в Канада. Милиони хора ще се възхищават на рядкото явление, което винаги предизвиква удивление, но също така представлява научна и икономическа възможност, съобщават Асошиейтед прес и АФП.

В САЩ десетки милиони души живеят в района, където пълното затъмнение ще се вижда за няколко минути, показват данни на НАСА.

„Затъмненията имат особена сила. Те докосват хората, които изпитват своеобразен ревностен интерес към красотата на нашата Вселена“, каза ръководителят на американската космическа агенция Бил Нелсън.

Пълни затъмнения се случват, когато Луната се окаже точно между Земята и Слънцето, временно блокирайки светлината от нашата звезда посред бял ден.

Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната, но се намира 400 пъти по-далече, така че двете небесни тела изглеждат сходни по размер.
Събитието трябва да бъде видимо първо в западната част на Мексико от 18:07 ч. по Гринуич. След това траекторията ще премине през 15 американски щата – от Тексас до Мейн, преди пътят му да завърши в източната част на Канада.

Около ивицата на пълното затъмнение жителите ще могат да видят частично затъмнение.

Пътят на пълното затъмнение – широк приблизително 185 километра, този път обхваща няколко големи града, сред които Далас, Индианаполис, Кливланд, Бъфало, Ню Йорк и Монреал. По приблизителни оценки 44 милиона души живеят по трасето, а още няколкостотин милиона – в радиус от 320 километра. Като се прибавят и всички ентусиасти, любители астрономи, учени и други, не е чудно, че хотелите и полетите са разпродадени, а пътищата – задръстени.

Несинхронизираният мрак ще продължи до 4 минути и 28 секунди – почти два пъти по-дълго, отколкото по време на затъмнението по крайбрежието на САЩ преди седем години, тъй като Луната е по-близо до Земята.

От седмици американските власти наблягат на инструкциите за безопасност и в частност на необходимостта да се носят специални очила, когато се гледа Слънцето. В противен случай има риск от сериозно увреждане на очите.

В САЩ са планирани редица събития.

НАСА ще излъчва тричасово видео на живо от няколко места, с изображения от телескоп и експертни коментари.
Сред емблематичните места, на които ще се вижда затъмнението, е Ниагарският водопад, където шоуто обещава да бъде грандиозно.

От канадска страна районът дори е обявил „извънредно положение“, за да се справи по-добре с наплива от посетители.

Вълнението около събитието е толкова голямо, че няколко големи 24-часови новинарски канала, сред които Си Ен Ен, излъчваха обратно отброяване през целия уикенд.

Редица региони ще се възползват от наплива от  туристи.

„Имаме хора, които идват от всичките 50 щата, дори от Аляска и Хаваите. Има туристи от Нидерландия, Финландия, Германия, Израел и Нова Зеландия“, казва Дженифър Питърсън, която отговаря за събитията в района северно от Сан Антонио, Тексас.

В Бърлингтън, в американския щат Върмонт, например, населението може да се удвои за деня, според местните власти.

Много хотели са напълно резервирани от месеци и се очакват чудовищни задръствания, както по време на последното пълно затъмнение в САЩ през 2017 г., когато по-малко градове се намираха по продължение на траекторията му.

По този повод много училища ще бъдат затворени или ще позволят на учениците да си тръгнат по-рано.
Има възможност затъмнението да бъде наблюдавано и от въздуха – някои авиокомпании са предвидили полети по маршрута му и билетите вече са разпродадени.

Астронавтите на Международната космическа станция (МКС) също ще наблюдават явлението, но те ще видят как сянката на Луната „пробягва“ по повърхността на Земята.

Времето обаче може да развали празника в някои региони. В Тексас, например, се очаква да бъде облачно.

Събитието има и научен характер. 

Три малки сондажни ракети ще бъдат изстреляни от НАСА преди, по време и непосредствено след затъмнението от Вирджиния в източната част на САЩ. Целта е да се измерят промените, причинени от тъмнината в горната част на земната атмосфера – йоносферата, през която преминават голяма част от комуникационните ни сигнали.

Слънчевата корона, външният слой на слънчевата атмосфера, се вижда особено ясно по време на затъмнение. Тя ще бъде наблюдавана внимателно, защото е мястото, където се случват слънчевите изригвания, а нашата звезда понастоящем е близо до пика на активността си, за разлика от 2017 г.

Затъмнението също така може да провокира необичайно поведение при животни, които са чувствителни към промените в светлината и температурата. Сред тях са петли, щурци, птици. В миналото дори са били наблюдавани жирафи, които са тръгвали в галоп.

Следващото пълно затъмнение, видимо в САЩ,  с изключение на Аляска, ще бъде през 2044 г. Преди това пълно затъмнение може да се наблюдава в Испания през 2026 г.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене