Виртуозът на ударни инструменти Ивайло Романов Пелето подготвя юбилеен концерт в Благоевград

Виртуозът на ударни инструменти излиза на благоевградска сцена с юбилеен концерт. Ивайло Романов, известен повече като Пелето, става на 70 години. Роден е на 27 април 1954 година. Кани културни дейци, приятели и съграждани в зала „Яворов“ в Благоевград.

Благоевградският самоук музикант е от ромски произход и това не го притеснява въобще. Има хиляди приятели в България и чужбина. Опознал е света още по време на социализма. С признателност си спомня за Тодор Живков. Тато дори му издействал по-висока заплата в „Пирин“. Бил при него в Бояна и там Живков го попитал колко получава, а той отговорил – 165 лева. Месец по-късно получил над 460 лева. Живков се обадил на бившият първи Лазар Причкапов, но го предупридили да си мълчи, че е най-скъпият тъпанджия, разказа Ивайло Романов.

Припомняме, че Пелето е класиран, като един от най-добрите изпълнители на ударни инструменти. Известен с участието си в престижен конкурс в САЩ по социалистическо време, където мери сили с големи имена като Били Кобейн и Ян Пейс. Тогава го оценяват преди легендарния Фил Колинс и заема престижното трето място. Романов разказва, че най-мили са му годините в съставите на „Пиринска китка“ и Ансамбъл „Пирин“.

Знаменита за Ивайло е 1978 година. Тогава е станал част от състава на ДАНПТ „Пирин”, поканен лично от легендарния ръководител Кирил Стефанов. Именно там израства като музикант, горд е Пелето. Преминал е през ансамбъл „Българе“. В края на 2006 година с него е преживял паметни събития. Най-значимо сред тях се оказа празнуването по случай приемането на България в Европейския съюз. Концертите са били не само на сцена, но и по улиците в Брюксел. Спомня си, че в делегацията са били президентът Георги Първанов, тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски, а и други политически лица и общественици.

Освен барабаните за кратко е владеел и фотболната топка. Стигнал е до „Беласица“-Петрич и там го кръстили Пелето. Признава обаче, че футболист от него не е станало. Еновина

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене