Голяма новина за бедните пенсионери, ето какво решиха депутатите

Предложението е на депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС. То бе подкрепено със 145 гласа „за“

Пенсионерите, които живеят със средства под прага на бедност да получат добавки от 75 лева еднократно за Великден.

Това предвиждат в бюджета на държавното обществено осигуряване, които бяха приети на първо четене от Народното събрание, съобщава БНТ.

 

Предложението е на депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС. То бе подкрепено със 145 гласа „за“. Двама от ПП-ДБ гласуваха „против“, а останалата част от групата се въздържа.

Ако промените бъдат приети и на второ четене, около 534 000 пенсионери ще получат добавка към пенсията си за Великден от 75 лв. Това ще струва на бюджета 40 милиона лева.

При дебатите Георги Гьоков заяви, че БСП ще подкрепят и двете предложения. Те обаче ще направят поискат между първо и второ четене пенсионерите под линията на бедност да получат по 100 лева, а всички останали – по 50 лева.

От ДПС заявиха, че предложението на „Възраждане“ за прехвърлянето на средствата от допълнителното задължително осигуряване към сметката на държавното обществено осигуряване влизало в колизия с част от текстовете в Социалния кодекс. Те обаче заявиха, че предложението цели да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи, но също така бе подчертано, че сегашният бюджет има ограничена възможност за подпомагане на целия спектър.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене