В община Сатовча започва изграждането на Пречиствателни станции за отпадни води в девет от населените места на общината

2122

По проект на Община Сатовча, финансиран по Програмата за развитие на селските райони, започва изграждане на пречиствателни станции за отпадни води в селата: Крибул, Долен, Осина, Ваклиново, Фърго-во, Жижево, Боголин, Туховища и Годешево. Стойността на проекта е 2 980 231 лева.

В петък, 05 декември 2014 година Общината като възложител на обекта, съвместно с представители на фирмата изпълнител – Ар-гомах ЕООД и фирмата упражняваща строителен надзор – Агроводинвест гр.София в присъствието на кметове на населени места и жители на общината стартираха строително монтажните работи.

Основната цел на проекта, финансиран от Държавен фонд „Земеделие е изграждането на модулни пречиствателни станции, имащи основната задача да подобрят условията за живот и качеството на основните услуги за жителите и бизнеса на селата Крибул, Долен, Осина, Ваклиново, Фъргово, Жижево, Боголин, Туховища и Годешево.

С реализацията на проекта ще се подобри достъпа до качествена канализационна инфраструктура и ще се изградят девет пречиствателни съоръжения. Ще се осигури опазване на чистотата и предпазване от замърсяване на повърхностните води / реки/ преминаващи през гореизброените села. Ще се съхрани биологичното разнообразие на водните басейни, в чийто водосбор участват контактните в селата реки. Ще бъде осигурена качествена канализаци-онна мрежа и съоръжения, с конкурентни качества съотносима с по-големите населени места от страната.

Изграждането на пречиствателните съоръжения ще доведе до задържане на населението по селата и до редуциране на миграционните процеси в общината. Ще се повиши туристическия потенциал на община Сатовча, както и ще бъде осигурена по-дълготрайна заетост в населените места по време на изпълнение на проекта, а и след неговата реализация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене