ОКОНЧАТЕЛНО! Темида върна в ОбС – Гоце Делчев Димитър Попов като съветник от ГЕРБ

Върховен административен съд потвърди манипулиране на изборните резултати от местния вот миналия октомври в гоцеделчевското с. Борово и Димитър Попов вече може да се стяга за клетва като общински съветник от ГЕРБ в мандат 2023-2027 г. Делото за оспорване на решението на ОИК в Гоце Делчев за състава на ОбС беше образувано по негова жалба. В листата на ГЕРБ Попов бе четвърти, но беше изместен от Георги Найденов под номер 9 заради по-големия брой преференции, отчетени за Найденов при броенето на резултатите.

В благоевградския Административен съд жалбоподателят поиска повторно преброяване на резултатите и преглед на видеозаснемането конкретно в секция №27 в с. Борово. Точно там съдът установи груба манипулация на недействителни бюлетини – част от тях впоследствие са „коригирани“ като действителни с отбелязана преференция за кандидата от ПП ГЕРБ под № 109 Георги Найденов. Манипулацията бе засечена във видеозаписа от изборната нощ, когато след преброяването на недействителните бюлетини едно от лицата в кадър съобщава, че са 54. Женски глас от лице извън кадър обаче пита: „Нали бяха 73?“. Следва репликата: „Добре, добре, 54. Сега какво, отива в ГЕРБ? С каква преференция?”. Услужлив мъжки глас отговаря: „109“.

В същото време на записа се вижда неустановено по делото лице с химикалка в ръка, фигуриращо в съдебното решение като „жена с тъмни дрехи“, която взима от масата купчинката с отчетените като недействителни бюлетини, скрива част от тях под масата, навежда глава надолу и след няколко минути връща бюлетините на плота и ги оставя до другите купчини бюлетини. Жената е заснета в гръб, но предхождащия действията й разговор и цифрите в протокола не оставят никакво съмнение какви ги е вършела под масата. В резултат вместо преброените 73 недействителни гласове в протокола са записани 54, а преференциите на кандидата от ГЕРБ с №9 Г. Найденов от реално получените 58 набъбват в протокола на 76. Тези допълнителни гласове на 29 октомври 2023 г. го направиха четвъртия съветник от ГЕРБ в ОбС – Гоце Делчев.

По процедура се очаква до края на тази седмица ВАС да прати в ОИК – Гоце Делчев влязлото в сила съдебно решение и комисията да коригира решението си за структуриране на новия ОбС в частта за общинските съветници от ГЕРБ.

Освен че ще трябва да отстъпи съветническото си място на Димитър Попов само половин година след клетвата, Георги Найденов ще трябва да му плати и 2600 лв. разноски в двете съдебни инстанции./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене