Едно от местата, които пленява със своята изумителна красота - зелена свежест, спокойствие и чар в сърцето на Родопите - язовир Въча!

Оазис в Родопите? Напълно възможно. И го има…. Вижте го, прочетете и го посетете….УНИКАЛНИ СНИМКИ!

Намира се в близост до село Осиково, на границата на областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Това е единственият язовир с най-високата стена в България – 144,5 м. Дълъг е около 18 км. Язовир Въча е събрал красотата на природата, в съчетание с богатата история и славното минало на този край.

Бившето име на язовир „Въча“ е „Антонивановци“. На километър западно от язовирната стена, на брега е издигнат мемориал в чест на загиналите в района партизани от отряд „Антон Иванов“, разгромени в началото на 44-та година, но родопската слава на отряда остава да кънти в скалите на Родопа планина.

Язовирът е много известно място за риболов, благодарение на голямото разнообразие от вирееща риба. Подходящ е за риболов на бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Твърди се, че в него има риби-гиганти, завъдени там още с построяването му. Легенда гласи, че на дъното на язовира господства сом с човешки размери. Местните го наричат „Златистия“. Казват, че люспите му искряли, когато в много топлите и тихи дни излизал на повърхността.

Мълвата за гигантите там е само част от страховитото усещане край язовира, ако искаш да слезеш до водите му, казват жители. Особено, когато застанеш до стената. Чувстваш се като мравка и се дивиш на човешкия гений да сътвори такова съоръжение, да укроти и използва това невъобразимо количество вода!!!

Има и голям брой понтони, включително риборазвъдна ферма. Някои от понтонните къщи се отдават под наем и през лятото се посещават от почиващи и туристи. Около тях може да се кара водно колело, лодка или джет. Водите на язовира се използват за напояване на Пловдивското поле.

Безспорно най-голямата атракция на това прекрасно място са плаващите къщички, кацнали във водите на язовира. Общо те са 21 на брой, повечето от които са частна собственост. Любителите на нестандартните преживявания могат да отседнат в някоя от тях. „Вътре те са с по няколко легла, кухненска част и маса отвън, за да поседнете на чист въздух“.

Екопътека Чилингира  – една от многото екопътеки, покрай язовир Въча, по които можете да се разходите и да се насладите на красивата природа. Екопътека Чилингира, тръгва от Комплекс Чилингира, разположен на брега на язовира. Срещу сградата на хотела има табела, указваща посоката. След изкачването на няколко метални стъпала,  предстои изкачване нагоре по пътеката, която поднася цялата красота на язовир Въча от високо. Самата пътека е  дълга около 2 километра, заслужава си разходката по нея.

Освен в плаващите къщи около язовира, има и множество бунгала, вили и къщи за гости, на които може да се отседне. Непосредствено под язовирната стена се намира и хижа Въча. В нея се предлагат стаи с по 2 и 4 легла и със собствен санитарен възел. В хижата има лафка и столова за хранене и кухня, където всеки отседнал може да си приготви храна. Несъмнено най-известното място там, където можете да отседнете е Комплекс „Чилингира“, който се намира на брега на язовира.

Комплексът разполага и с хубав ресторант, който предлага множество удобства на гостите си, сред които външен басейн, зала за фитнес и релаксиращ масаж.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене