ВНИМАНИЕ: Градушките ни удрят със зверска сила по Великден!

Най-сериозна опасност от градушки над България ще има през май.

Това предупреди пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. „В последните години началото на сезона съвпада с Великден, независимо кога точно се пада той“, уточни и изпълнителният директор на Изпълнителна дирекция за борба с градушките (ИАБГ) инж. Валери Ценов. От агенцията обаче увериха, че са подготвени и при необходимост могат да се задействат по-рано.

Договор

Договорът за доставка на ракети е за още три години и такива са подсигурени за началото на сезона по площадките в страната. „Ще са нужни още, но те ще бъдат набавени допълнително, за да може да се постига още по-голяма ефективност“, коментира Цветелина Димитрова, която отговоря за техническите и оперативните дейности в ИАБГ. Според нея тенденцията е за изтегляне на периода, в който се появяват тези атмосферни процеси, които застрашават и земеделската продукция, и имуществото на хората, и на отделни места такива може да има и в началото и средата на април.

Аномалии

Проф. Рачев потвърди и прогнозите на метеоролозите, че глобалните процеси в климата ще увеличат и през тази година риска от появата на т. нар. облаци суперклетки, каквито нанесоха големи поражения в София през 2014 година. Става въпрос за квадратни километри, пълни с пара, вода и лед. Рискът съществува, но средствата за наблюдение вече позволяват по-ранно уведомление за такава опасност, при която по възможност хората биха могли да предприемат мерки за опазване на своето имущество.

Захлаждане

„Около 11-12 април се очаква захлаждане и понижение на температурите с 5-6 градуса. То може да се окаже свързано с един процес, който да ни даде по-хладно лято в сравнение с миналогодишните рекордни горещини. Тихоокеанското течение Ел Ниньо, което влияе на климата у нас, ще се замести от неговата по-малка сестра Ла Ниня при определянето на цялостната ситуация и ще ни осигури малко свежест“, каза още проф. Рачев пред „Телеграф“.Светлана Трифоновска

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене