Радев връчи мандата на ПП-ДБ, а Денков закопа всички с нелепа шега

„Сглобката“ се разпадна, след като стана ясно, че първите две политически сили не могат да стигнат до консенсус с министерските постове

Държавният глава Румен Радев връчи втори проучвателен мандат на ПП-ДБ. На „Дондуков“ 2 пристигнаха Кирил Птков, акад. Николай Денков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. 

„Като съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ заповядайте да обявите решението си за кандидат за министър-председател“, започна президентът.

„В ръката си нося папката с решението на нашата група. За мое огромно съжаление мандатът беше провален, защото колегите от ГЕРБ не спазиха уговорката си. Те се отметнаха от нея. Във втория мандат предлагаме акад. Денков с ясното съзнание, че за съжаление дадохме втора възможност да поправят грешката си и да не отиваме в нова поредица от избори, която следва. Колегите отказаха и в този момент аз давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, заяви Кирил Петков.

Акад. Денков благодари за връчения мандат.

„Може да използвате снимките и за когато връщам мандата“, пошегува се той. 

„Както стана вече ясно, ще върна мандата неизпълнен. Тази управленска програма, която имахме е до края на 2024 година, но няма подкрепа за изпълнението й и реформите, които съдържаше. Коалицията ГЕРБ-СДС иска избори и това е резултат от тяхното желание. Ние нямаме съмнение, че преговорния процес беше проведен проформа, с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори“, каза Денков.

Според него преговорите не са били проведени по същество.

„Единият вариант е да се върнем назад – където рекетът беше нормална практика, а постната пица беше основния начин да обсъждаме доходите на българите или ще продължим пътя, с който ще увеличим доходите и гражданите ще могат да разчитат на нас“, завърши акад. Денков, връщайки папката с проучвателен мандат на президента.

Припомняме, че „сглобката“ се разпадна, след като стана ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не могат да стигнат до консенсус с министерските постове. Причина за разрив бяха няколко ключови имена, които едната партия искаше да вкара във властта, а другата категорично отказа.

След няколко дни тежки преговори Мария Габриел заяви, че се отказва от премиерския пост и внесе отказа си в Народното събрание, където депутатите го гласуваха с мнозинство – 226 гласа „за“ и само един „въздържал се“. Малко преди това ген. Атанас Атанасов излезе с декларация, в която прави последно предложение към ГЕРБ да съставят кабинет с мандата, който ПП-ДБ получи. След няколко часа пристигна и отговор от партията на Борисов.

В официално писмо ГЕРБ заявиха, че няма да правят повече опити за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

ДПС, БСП, „Възраждане“ и ИТН вече са заявиха, че ако получат третия проучвателен мандат, той ще бъде върнат веднага.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене