Първан Дангов планира да забрани достъпа на най-старите автомобили до центъра на Дупница заради шума и вредните емисии

Община Дупница работи по наредба, която да ограничи достъпа до центъра на града на най-старите и замърсяващи околната среда автомобили, научи „Струма“.
Кметът Първан Дангов е бил впечатлен от начина, по който се справят с този проблем в Брюксел, по време на визитата в европейската столица, свързана с участието му в конференция за енергийната сигурност. Той иска постепенно да въведе подобен ред и в управляваната от него община и е възложил на експертите от отдел „Транспорт“ да изготвят проект на въпросната наредба.
„Видях много добри практики в Брюксел, свързани с ограничението на най-старите коли. Стари автомобили с видими забележки по тях, които не отговарят и на шумовите изисквания, не трябва да бъдат допускани до центъра на града. Нали знаете какъв страшен звук издават ауспусите на тези стари коли, това е шумово замърсяване. Те са технически неизправни и ще бъдат спирани от движение. Много лесно може да се разбере на кого му тече картерът на колата и е в технически неизправно състояние. Обърнете внимание, където автомобилите паркират в „синя зона”, колко петна от маслото на двигателя има. В Германия например такъв автомобил дори не влиза в центъра на града. И в София вече е така и има подобно законодателство. Това са европейски норми и не са моя приумица. Лека-полека ще започнем да въвеждаме ред от тази сграда (б.а. – има предвид общината), защото от периферията няма да се получи“, коментира пред репортер на „Струма“ Първан Дангов.
На въпрос кои точно автомобили ще попаднат под рестрикция кметът отговори: „Предстои ни да коментираме в детайли с експертите от отдел „Транспорт“ какви точно ще бъдат конкретните изисквания. Но наредбата, която ще приемем, ще бъде по подобие на тази в София и ще регламентира забраната на такива автомобили с екостандарт 0 и І. Става дума за бензинови двигатели с първа регистрация преди 1 януари 1996 година или дизелови такива с първа регистрация преди 1 януари 2002 година“.
Както е известно, в началото декември 2023 г. беше въведена забраната стари коли да влизат в центъра на София за три месеца, като целта беше намаляване на замърсяването на въздуха. Нискоемисионната зона беше забранена за коли от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г. Глоби за нарушителите обаче нямаше, тъй като автоматичната система за засичането им така и не проработи и забраната отпадна от 1 март тази година.
Попитахме Първан Дангов и какво ще бъде по-различното в Дупница в сравнение със столицата, където явно тази система не успя да се наложи, а той каза: „При нас ще я направим работеща. Постоянно правим мерене на въздуха в центъра на града. Има най-различни мерки, с които да наложим подобна система, която да работи и да дава необходимите резултати“.
Кметът коментира и намерението градинката в близост до старата автогара да бъде превърната в открит паркинг. Общата площ на имота е 3,3 декара, като мястото за паркиране ще заеме 732 кв. метра и по този начин да бъде осигурена възможност за реализиране на инвестиционно намерение. Той поясни, че новият открит паркинг няма да бъде към „синята зона“ на града, към намиращия се наблизо хипермаркет, който иска разширение на паркинга.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене