Коя църква в Пиринско пази мощи на петима светци?

Църквата „Света Неделя“ в село Сатовча, която е паметник на културата, ще отбележи тази година своята 180-годишнина. Храмът е построен през далечната 1844 година и дава вяра, надежда и упование на вярващите. В божия дом в Сатовча се съхраняват в специално мощохранилище светите мощи на света Екатерина, на света Петка, на свети Пантелеймон, на свети Теодор Стратилат и на Теодосий Велики, както и частица от светия кръст Господен. Всички тези ценни реликви се пазят на тайно място, за да не станат жертва на крадци.

Една от трите чудотворни икони в България на свети Стилиян също се намира в храма. Светецът обикновено се изобразява с благославящ жест в иконите и държащ в лявата ръка пеленаче или малко дете. На чудотворната икона в Сатовча свети Стилиян държи не едно, а 14 пеленачета.

„Защото при раждането на Иисус Христос цар Ирод заповядва да убият 14 000 младенци. Сигурно поради това тук бебетата са 14. Тази чудотворна икона е посещавана от много хора в страната и пред нея преди години беше отслужен молебен за здравето на нашия известен футболист Стилиян Петров, който страдаше от коварно заболяване“, твърди отец Тодор, който служи в храма.

Той разкри, че вече тече подготовката за храмовия празник на 7 юли, когато ще е кулминацията на честванията за 180-годишнината на църквата. Ще бъдат поканени много гости, дарители, общественици. В храма за празника ще е и Неврокопският митрополит Серафим. Владиката ще води тържествената света литургия в празничния ден, в който ще се раздаде курбан на присъстващите миряни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене