Коя е Сестра Бернадета – единствената католическа монахиня в Родопите!

Вече няколко пъти ходя в село Покрован. Едно от двете места в Родопите, заедно с Куклен, където има енория, подчинена на Светият престол.

Как ви се струва, в района на Ивайловград, там, където има смесено население между българи и турци, православни и мюсюлмани, да има село, което е подчинено духовно на Католическата църква? Интересно, нали?

Разговарям надълго със сестра Бернадета. Тя е на 87 години. Родена е през 1937 г. в село Белозем, община Раковски като най-малкото от седем деца. Учила в духовно училище и изпратена в Покрован да помага на обслужвалите духовно и социално селото 6-7 монахини. До ден-днешен, когато тя е последната.

Всичко в църквата е уредено и разположено така, сякаш сте в нормален православен храм. Разположение, икони. Само липсват двери и има различния в олтара. Освен това има и фотографии на папа Йоан Павел и Анджело Ронкали, бъдещия папа Йоан XXIII, който през 1925 г. е дошъл в селото на катър, посетил църквата и служил тук.

Този източен обред, който е подчинен духовно на Рим се нарича „униатски“ или т. нар. „Източнокатолически“. В село Покрован тези процеси се случили по време на борбите за духовна независимост от гърците.

Много вдъхновяващ човек е майка Бернадета. Все ни напътства да сме незлобливи, да не се делим, да се уважаваме, независимо от вярата и името си. Бог да и дава сили, за да сее още дълго на Божията нива.

А вие ако имате път към Ивайловград отидете и до Покрован.

ПЪРВОИЗТОЧНИК 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене