Голяма бомба от участието на Мария Габриел в „Панорама“

Водещият Бойко обяви, че има среща между Бойко Борисов и Асен Василев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е срещал тази вечер с финансовия министър в оставка Асен Василев. Това стана ясно от думите на водещия на „Панорама“ Бойко Василев в интервюто му с вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. Тя не отрече.

„Ние трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Ние бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес ние заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност“, заяви тя.

„Моят ход аз го направих, когато върнах мандата изпълнен при президента. С този ход аз дадох шанс преговорите да продължат до последния момент. И по Конституция съставът на правителството става ясен, когато вече е в Народното събрание“, посочи тя.

„Де факто във вторник, давайки списък с имена, аз също исках да поема своята отговорност и да кажа – ние нямаме право да не отговорим на онези 40%, които не искат избори“, обясни Габриел.

„Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори преди да е изчерпана възможността за нови преговори. Няма нито едно име, което да не е дискутирано. Тези министри, които искат да се оттеглят, са министри, които са поели отговорност преди 9 месеца за 18-месечен период“, припомни тя.

„В продължение на няколко дни ние водихме много конструктивни преговори. Още на 15 март имахме почти финален текст на споразумение и състав на правителство. След този ден се създаде това отчетливо усещане за губене на време или тласкане към втория мандат“, заяви вицепремиерът.

По думите ѝ, това, което не е било финализирано в споразумението, са крайна дата за реформата в службите и въпросът за следствената тайна.

По отношение на Министерски съвет останали да бъдат дискутирани още две имена. „В този момент дори имах и друго предложение – да остане сегашният състав на правителството, да си дадем още няколко дни да се финализира споразумението, и в него вече има много ясни механизми“, посочи Габриел.

Според нея по време на преговорите се е създало усещане че се губи време, за да се изчерпи първият мандат и да се отиде към втори.

Двете имена, които останали недоговорени, били за Министерството на отбраната и Министерството на енергетиката.

„В един момент се върна и идеята за това в Министерството на отбраната да има ротация. Нямам нищо лично против министър Тагарев. Аз бях един от хората, които още от самото начало приветстваха неговото участие. По време на преговорите стана ясно, че ние имаме нужда заедно да направим план за действие, ускоряване на процеса на модернизацията за армията, много ясна подкрепа за Украйна без забавени срокове“, обясни вицепремиерът.

„Оценявам високото доверие, което имам от страна на Бойко Борисов. Това доверие ме кара да се чувствам отговорна за решенията, които взимам. Тези решения са и мои решения. В правителството не участва само Мария Габриел. Зад нея има парламентарна група с най-голям брой в Народното събрание“, изтъкна тя.

По отношение на исканото извинение от Асен Василев заради думите му към нея Габриел посочи: „Аз не искам лично извинение. Аз искам извинение за две неща. За всички онези жени и майки, професионалисти, които отговорно заемат високи позиции. Извинение за това, че в едно правителство и един екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя“.

„Ще получите ли извинение предвид на това, че разбираме, че Борисов се е срещал с Асен Василев преди малко?“, попита водещият. „Не очаквайте от мен да отида в детайли на преговорите преди целият процес да е завършил“, отговори Габриел.

На въпрос дали би приела Асен Василев да е част от нейното правителство тя отговори: „Когато осъзнаеш, че отношението не е само към един човек, а и към хората, които са зад него – партията, електората, тогава е хубаво да мерим думите си и да не се оказваме в ситуации, в които е много трудно връщането назад“.

„Оставам за разговори“, увери тя.

„Ние не можем да изключваме кандидати поради тяхна партийна принадлежност. Ние искаме кандидатите да бъдат тези, които са с качества“, каза тя относно ръководителите на регулаторите.

„Имало е моменти, в които ролята на ДПС е била изключително важна. Това са хората на групата на либералите в Европейския парламент. Те са признати, те са с уважение. Ние имаме много ясна евроатлантическа ориентация с тях“, подчерта тя.

Попитана за следващия си ход, Габриел заяви: „Ние искаме да имаме ясна гаранция, че в това управление, което искаме заедно да споделим и да носим заедно отговорност няма да има каквото и да било съмнение по отношение на приоритетите. По същия начин да знаем, че имаме механизъм за вземане на решения, който позволява на двете парламентарни групи и на хората зад тях, че те са равнопоставени партньори“.

Тя отказа да постави срок за вземането на решение. „Аз оставам отворена за тези преговори. Разговори се водят“, разкри тя.

„До този момент не разполагаме с такава информация“, каза министърът на външните работи в отговор на въпрос дали във ведомството има сведения за пострадали наши сънародници при нападението над концертна зала в Подмосковието.

„Следим ситуацията ежеминутно. Трябва да кажа, че получихме информация, веднага след като се е случило“, допълни Мария Габриел.

„Разбира се, България винаги е осъждала терористичните актове и ние няма как да бъдем в тази ситуация без ясна позиция“, каза още външният министър в оставка като коментар на призива на руското министерство на външните работи светът да осъди терористичния акт край Москва.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене