На фона на политическата жега, в НС казаха „да“ на тези промени в НАП, ще има солени глоби за…

С промените се цели да се намалят случаите, при които длъжници продължават да бъдат търсени дори след като са се разплатили

Наред с горещите събития на политическата сцена депутатите продължават своята работа, и то с важни решения. На първо четене парламентът прие промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 

С промените НАП вече няма да търси длъжници, които вече са платили всички свои задължения.

С промените общините и МВР ще трябва да изпратят уведомление до НАП в 7-дневен срок с информация за погасените задължения.

Ако това не се случи, се предвиждат глоби за чиновниците в размер от 300 до 600 лева, а при повторно нарушение от 500 до 1000 лева.

С промените се цели да се намалят случаите, при които длъжници продължават да бъдат търсени дори след като са се разплатили, а в някои случаи дори нямат възможност да ползват административни и данъчни услуги на НАП поради наличието на данни за задължения.

Друга част от законопроекта пък предвижда, че НАП ще бъде уведомяван всеки път, когато ще се правят плащания от бюджета към юридически или физически лица по сключени договори и предявени изпълнителни листове.

Уведомленията и потвържденията ще могат да се подават и по електронен път. Вносителите на законовите промени са Божидар Божанов и група народни представители от ПП-ДБ.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене