Денков: Все още се надявам, че разумът ще надделее

Снимка: БГНЕС

Преговорите били стигнали почти до края

„Вчера до 13 часа бяхме на преговори. Тогава влезе пиарът на ГЕРБ-СДС и каза на преговорния екип „време е да станете и да си тръгнете“. Аз научих, че има списък с имена на министри от медиите. Нещо повече – преди това и в личен разговор с госпожа Габриел,  по време на преговорите изрично я поптахме: „Нали няма да внесете имена, които не сме съгласували?“ Отговорът беше: „Не това няма да стане. Това няма да съм аз.“ Това каза Мария Габриел.

Не мога да кажа кой и какво стои зад решението й да отиде със списъка, това е въпрос към нея. Това, което знам, е, че преговорите бяха прекъснати в първия ден от този 7-дневен мандат. Всъщност в момента бяхме стигнали почти до края. Ние обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице. И три до четири параграфа, които трябваше да се доуточнят по споразумението. Имаше достатъчно време. През цялото време казвахме: „Нека да довършим този процес“. Но някой друг дръпна шалтера и изпрати госпожа Габриел при президента с този списък“.

Това заяви премиерът в оставка проф. Николай Денков в интервю пред bTV.

Той е изпратил копия от декларацията си за несъгласие с предложенията до Народното събрание и до президента.

Относно името на спорния министър, за когото са били финалните дискусии, Денков заяви: „Не искам да влизам в тази кухня, защото все още се надявам, че разумът ще надделее. Все още имаме пет дни, ако смятаме, че днешния ден сме го изгубили, да довършим преговорите по някакъв разумен начин“.

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене