Без значение Горно или Долно – което и Драглище да изберете няма да сгрешите!

Горно Драглище е планинско селце разположено в подножието на Рила планина, обгърнато от Пирин и Родопите. Днес то се превръща в доста предпочитана туристическа атракция както от българи, така и от чужденци. Въпреки, че е малко село, Горно Драглище не отстъпва по нищо на по-големите. В момента, в селото има население около 1000 души. То притежава собствено електроснабдяване, водоснабдяване, канализация и нещо повече – Горно Драглище разполага със собствено училище, детска градина и читалище.

Село Долно Драглище ще бъде най-интересното село за заселяване и купуване на земя за строителство след Банско, Разлог, Добринище, Баня и евентуално Бачево. До година – две ще бъде прекаран пряк път до Разлог. Там вече са проектирани и определени за строеж ваканционно селище и голф игрище, което ще продължава плавно с други такива към съседните села. Предприемчивите инвеститори вече са построили там първите хотели и самостоятелни нови къщи в интересен стил. Цените все още не са високи, но скоро ще станат като в Разлог и Баня. Предимството е по спокойното застрояване, оригиналната планинска природа и голфа, а лековитата минерална вода и ските са  съответно на 5 и 10 км. До 2 – 3 години село Долно Драглище ще бъде най атрактивното село до гр. Разлог.

Селото притежава интересна история за съществуването си и носи със себе си много обичаи и традиции. Има и различни предания и интересни легенди относно това как е възникнало и откъде идва името на населеното място. Според едно предание, още преди 600 години, та и повече, овчар на име Драган излязъл на връх Айгидик и видял на южните склонове на Рила как по-бързо се разкъсва снежната покривка, по което отсъдил за себе си и решил да се премести там да живее заедно със своето семейство. Според друго предание, по-късно в село Горно Драглище е имало нови заселници, а именно Битолчани, подгонени от албанци. За това твърдение може да се каже, че има доза истина в него, тъй като се знае, че вместо Иван, Христо и Георги са се използвали обръщенията Ванете, Ристете и Гьорете, които са били типични за Битолско.А и те не са били характерни и никога не са се използвали от съседни села.Друга легенда гласи, че имената на местност Бездригянова ливада и бездригянката в местност Абланово са произлезли от името Бездригян– име на човек, който се е преселил в Горно Драглище от битолско.

Дали са верни или не тези предания, никой не може да го твърди, когато няма писмени доказателства за това. Може би истината е някъде по средата, но те са се носили и продължават да се предават от поколение на поколение, така че да се запазят още живи.

Така се смята, че и произлиза името на селото Драглище – от Драган. Само че през това време неговият племенник се преместил на юг и от там Драглище се е разделило на Горно и Долно.

Едно от най-ценните исторически богатства, което се е запазило и до днес, е черквата „Въведение Богородично”.  Въпреки, че е претърпяла няколко пожара, благодарение на трудолюбивите и упорити жители на село Горно Драглище, църквата е успяла да се съхрани.

Освен историческите паметници, останали от миналото, в село Драглище можем да се насладим и на красивите гледки от богатата природа, характерна за подножието на Рила планина. Този район има изключително интересни места за посещение. Около селото има уникални забележителности като музеят „Никола Вапцаров“ и „Неофит Рилски“, храм „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, водопада „Щрокалото“,  конните бази „Пери Волас“ и „Дворение“, парка на „танцуващите мечки“ и още други дестинации, които със сигурност си струва да се посетят.

На 30-ти юли 2022г. селото отбелязва 120 години от Илинденско-Преображенското въстание с традиционен събор „Празника на моето село“. Жители и гости от селото поднасят венци и цветя пред паметника на „Април 1876“ на Георги Чолаков, като програмата продължили с откриване на нова паметна плоча на Серафим Боянов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене